Trandafirul chinezesc se tunde toamna

Foto: Lavinia Rorich

BobocTrandafirul chinezesc, Hibiscus rosa sinensis, este sensibil la schimbarile de mediu. Cel mai bine se dezvolta in aer liber, intr-un loc fara soare permanent si fara curenti de aer. Se uda mai mult vara, anotimp in care creste uneori spectaculos, cu o bogatie de lastari. In conditii propice creste atat in inaltime cat si pe orizontala, prin lastarii laterali. Toamna cand temperaturile scad pana la limita de 10 grade se muta in casa sau intr-un spatiu protejat. Inainte de mutare, este bine sa ii fie schimbat pamantul si sa fie mutat intr-un ghiveci ceva mai mare. Nu exagerati totusi,  alegeti un ghiveci potrivit pentru dimensiunile sale.

 

Hibiscusul poate fi lasat sa creasca sub forma unei tufe sau sub forma unui copacel. In primul caz lastarii laterali sunt lasati sa creasca iar cei apicali (din varf) sunt scurtati periodic. Daca dorim sa avem un pomisor, sunt indepartati lastarii laterali de la baza obtinand astfel trunchiul si lasati sa creasca mai sus, sub forma de coroana. Periodic, coroana este si ea fasonata pentru a ii da o forma globuloasa.

 

Confuzii frecvente: desi multi ii atribuie doua denumiri, trandafir chinezesc sau trandafir japonez, corecta este doar prima. Trandafirul japonez este o alta specie, Camellia japonica.

 

In oricare din variantele de mai sus, trandafirul chinezesc se comporta bine la taierile de formare. Acestea au si alt rol, acela de a stimula inflorirea (lastarii tineri vor inflori cel mai des) si ramificatia, de a indeparta fragmentele de crengi lipsite de frunze si nu in ultimul rand, de a obtine butasi!

 

Dupa tundere, lastarii de grosime potrivita (a caror scoarta este lignificata) pot fi pusi la inradacinat intr-un sol foarte afanat, intr-un spatiu cu o temperatura constanta si ferit de razele soarelui. In scurt timp butasii vor face radacini si pot fi mutati in ghivece individuale.

 

Cea mai buna perioada pentru taiere este toamna, inainte ca planta sa fie mutata in casa, de preferabil dupa ce nu mai exista boboci sau flori. Imediat dupa taiere schimbati-i pamantul si puneti butasii intr-un ghiveci pentru inradacinat. In apartament, aveti grija ca periodic sa ii stropiti frunzele cu apa. Atentie, pamantul se uda mai rar!

 

Planta va avea nevoie de lumina, de aceea un loc potrivit este in fata unei ferestre. In cazul in care lumina va fi suficienta, trandafirul chinezesc poate inflori chiar si iarna. Cel mai adesea insa, in anotimpul rece el se va multumi sa se dezvolte vegetativ, prin cresterea ramurilor.

Dragos Serban

23.10.2006


Foto: Dragos Serban
Lastari laterali crescuti la baza tulpinii

Lastarii laterali, la baza tulpinii

 

Taierea lastarilor

Taierea lastarilor

 

Imediat dupa taiere, schimbati-i pamantul

Dupa taiere, schimbati-i pamantul

 

Lastarii taiati pot fi pusi la inradacinat

Lastarii taiati pot fi folositi pentru butasire

Comentarii:

mihai postat pe 05 Martie 2015
plantare....simplu
Alegeti un lastar...sau chiar o crenguta mai mare,puneti crenguta intr-un borcan sau chiar un pet cu apa.Schimbati periodic apa si il puneti in pamant numai atunci cand are radacina. Intregul proces dureaza 1luna-2luni...max. Rata reusitei e de 100%.

Alina postat pe 09 Septembrie 2014
trandafir chinezesc
Buna tuturor iubitorilor de flori am un sfat pentru cei ce vor sa se faca cu un pui de trandafir chinezesc, n-au decit sa i-a un virf ce are 5 frunze bine dezvoltate cu tulpina semilemnoasa, se indeparteaza 3 frunze de jos si se planteaza in sol afinat pina deasupra celor 3 frunze indepartate se unda si se pune un borcan peste el. Daca peste 4-5 zile lastarul continua sa fie ofilit atunci nu se va prinde , iar daca ramine viguros si frunzele tari atunci ati reusit, eu de cite ori am plantat inca esecuri nu am avut, apropo nu scoatem nici ridicam borcanul pina plantuta nu va face 2 frunzulite noi, dupa ce s-a prins ridicam borcanul cu atentie si bucurati-va de un nou copacel, succes!

Mihaela Nemesu postat pe 19 Noiembrie 2012
vreau un raspuns
Am incercat de foarte multe ori sa prind alt lastar si nu am reusit,dati-mi un alt sfat pentru ca daca pun lastarii ,direct in pamant,mie nu mi s-au prins niciodata.

mihaela postat pe 22 Iunie 2012
rose
eu am dat-o in bara de tot l-am mutat in alt ghiveci , ca-i picau frunzele i-am dat si cu o solutie si a murit de tot

Adriana postat pe 23 Octombrie 2010
ingrasamant
Trebuie sa puneti ingrasamint sa infloreasca sa aibe un aspect sanatos si puternic.Numai bine.E frumos sa vad ca va iubiti podoabele

violeta postat pe 06 Iulie 2010
cum se planteaza trandafirul japonez
am nevoie de ajutor urgent! stie cineva cum si in ce mod se planteaza trandafirul japonez.articolul este super

camelia postat pe 18 Septembrie 2009
vreau un raspuns
am un trandafir chinezesc este inalt si pe tultina nu are decat o crenguta .nu stiu ce sa ii fac,sa ii tund varvu poate se mai ramifica?

dana postat pe 08 Septembrie 2009
trandafir chinezesc
eu am dat-o in bara ce el. l-am mutat intr-un ghiveci prea mare si nu l-an scos deloc afara (desi stau la casa. in vara l-am scos totusi iar acum e plin de boboci. am sa-l tund acum.articolul e super :))

oana postat pe 21 Martie 2009
buna
am si eu doi trandafiri unul chinezesc si unul japonez.am inteles ca cel japonez este pitic nu stiu cat va creste,cel japonez il am de 1 an si toata vara trecuta mia facut flori acuma a crescut si nu mai mia facut nici o floare,iam schimbat si ghiveciul iam taiat si cateva cracute.nu mai stiu ce sa ai mai fac.astept un sfat.multumesc.

ioana postat pe 20 Martie 2009
trandafir japonez
am si eu un trandafir rosul dar nu prea face flori inainte facea multi dar de anul trecut nu mai face si anul asta nu lam tuns sa vad daca face flori are 20 de ani din cauza ca e batran nu mai fafce oare? si il iubesc asa de mult

iotu romica postat pe 09 Martie 2009
trandafirul chinezesc
Am si eu un trandafir chinezesc care pace flori portocalii. Este tanar de numai 3 ani.Dar am un trandafir chinezesc de 17 ani care face flori rosii cite 3-4 pe zi in perioada de vara. Astazi l-an tuns.De regula se tunde in Februarie (asa am facut eu pana acum), anul acesta am facut o exceptie din lipsa de timp.Are forma de copac si eu il iubesc mult si este admirat de toti cei care il vad.

Oana Suba postat pe 17 Februarie 2009
Trandafir Japonez
Am un tandafir care face flori portocali si il tin in casa langa geam si as vrea sa il tund ca e cam inalt si jos nu prea are coroana.Oare este bine sa il tund acuma primavara?Dar dupa ce se incalzeste afara il pot scoate in curte?