Umezeala in casa

Cel mai evident mod prin care umezeala patrunde in casa este cu ajutorul ploii, care poate cadea pe un acoperis cu mici fisuri sau poate intra pe langa ferestre care nu sunt sigilate bine. De aceea este foarte important sa reparati imediat si cea mai mica fisura.

De asemenea umezeala este generata atunci cand gatiti, faceti dus, udati plantele, spalati rufele sau chiar cand respirati. Mai mult de 99% din apa folosita pentru udarea plantelor intra in aer. De exemplu, doar respirand si transpirand, o familie normala adauga in jur de 11 l de apa zilnic aerului din interior.

Deoarece aerul intotdeauna contine umezeala, orice miscare de aer aduce si umezeala cu el. Trebuie sa stiti ca daca aerul trece prin prize sau intrerupatoare sau prin instalatiile electrice si ajunge in pereti, si umezeala urmeaza aceeasi cale.

Acelasi lucru este adevarat su pentru miscarea aerului prin orice crapaturi intre casa si pod, garaj sau subsol. Chiar si crapaturile foarte mici pe langa conducte pot aduce mari cantitati de umezeala deoarece circuitul aerului din conducte este mult mai mare decat altele din casa.

Umezeala se propaga si cu ajutorul unui alt proces denumit difuziune. Difuziunea are loc atunci cand o anume parte a casei dumneavoastra are un nivel mai inalt de umezeala decat alta parte, ca de exemplu miscarea umezelii din baie in dormitor, dupa un dus cu apa fierbinte care a umplut baia de aburi.

Difuziunea are loc si daca nu au loc miscari de aer. Asa cum caldura trece dintr-un spatiu calduros intr-unul racoros, chiar daca trebuie sa treaca printr-un perete, vaporii de apa vor trece dintr-un loc cu o concentratie a umezelii mai mare intr-un spatiu care are o concentratie mai mica, chiar daca trebuie sa treaca printr-un perete.

Umezeala mai poate intra in casa dumneavoastra in timpul procesului de constructie. Materialele de constructie se pot uda in timpul constructiei de la ploaie, de la roua sau zacand pe pamant jilav. Incercati sa evitati umezeala pe cat posibil deoarece poate aduce mari pagube casei dumneavoastra.

www.incasa.ro
16 Mai 2007

Nicoleta Oprea

Comentarii:

0ZQ0iAPxr postat pe 01 Septembrie 2013
NcsLtz0cKL
Corect: nu suntem aadsrevri, ci parteneri! Toti!A purta barba nu e nici ilegal, nici imoral! :) A sta beat in holul blocului poate atrage cel putin un avertisment - daca exista o plangere a unui locatar! :)Si eu mi-as dori sa traiesc intr-o lume cu barbati fara burta! :) Dar nu ma oripileaza barbatii cu "patratele de muschi pe stomac" cand ii vad in diverse zone ale orasului "la bustul gol" - ca nu e tocmai "politicos" e alta discutie! :) Vorba 'ceea: ce-i frumos si lui Dumnezeu ii place! :)**Ca amintesti, Vasile Dumitru, de "te asteapta moartea acasa"... Caz autentic (auzit cu urechile mele si vazut cu ochii mei - cum zice lumea) Un barbat in varsta le atrage atentia unor pustani sa ridice ambalajul pe care tocmai l-au aruncat pe trotuar. Pustanii, "smecheri", ii zic: "vezi-ti de treaba mosule!" Barbatul: "Ce, nu va place batranetea?" "Nu!" raspund, in cor, pustanii. La care, barbatul aflat la a 3-a tinerete le da un raspuns de... Oscar! "Daca nu va place batranetea - ce sa zic? - va doresc sa nu aveti parte de ea!" N-o sa uit cat voi trai acea scena!Iar cat priveste varsta... nu vreau sa oripilez pe nimeni, dar mai am vreo doua luni si bat 46! :)) Numai bine, tuturor!