Umiditatea relativa

Problemele de condensatie apar atunci cand umiditatea relativa este prea mare. Umiditatea relativa este cantitatea de vapori de apa din aer comparata cu cantitatea pe care aerul o poate tine. Aerul cald poate contine mai multa umezeala decat aerul rece. Asadar, daca aerul rece si cel cald contin aceeasi cantitate de umezeala, aerul cald va avea o umiditate relativa mai scazuta.

Sunt doua cauze care pot determina umiditatea relativa sa creasca. Primul caz este atunci cand temperatura scade iar al doilea motiv care determina cresterea umiditatii este umezeala care se adauga aerului.

Suprafetele reci, ca de exemplu ferestrele sau interiorul unui perete creaza puncte reci care reduc cantitatea de umezeala pe care aerul o poate contine si ii cresc umiditatea relativa. Cand se produc vapori de apa care nu ies din casa si acestia contribuie la cresterea umiditatii relative.

Ventilatia inlatura umezeala din casa prin intermediul conductelor, nemaitrcand astfel prin gaurile din pereti, podele sau tavan unde ar putea intalni suprafete mai reci si s-ar putea condensa. O alta modalitate de a preveni umezeala este sa izolati spatiile cu aer rece.

Poate ca ar trebui sa acordati mai multa importanta umiditatii relative deoarece aceasta poate avea efecte secundare nefaste.

www.incasa.ro
16 Mai 2007

Nicoleta Oprea