Usturoiul salbatic

Este o planta a carei origine este localizata in Asia Centrala, desi apare spontan si in Europa de est, inclusiv in tara noastra. Usturoiul salbatic - (Allium vineale), face parte din genul Allium, un gen care reuneste ceapa, usturoiul si leurda. Popular, este denumit pur, usturoi salbatic sau  samurasla. Toate partile plantei au o aroma puternica, asemanatoare usturoiului. In bucatarie sunt folosite frunzele sale subtiri, cilindrice, si ingustate spre varf.

 

Frunzele sale se pot folosi atat la mancaruri cat si in salate. Aroma pe care o ofera mancarii este unica, mult mai fina decat cea a usturoiului clasic.

 

Florile purului sunt asemanatoare cu cele ale cepei, avand insa o culoare purpuriu-violacee. Semintele au o facultate germinativa mai redusa care se pastreaza un singur an, de aceea cel mai adesea se inmulteste prin despartirea tufelor. Plantele obtinute din seminte se dezvolta greu, ele rasar la 15-16 zile dupa semanat.

 

Solul potrivit pentru usturoiul salbatic este un sol bine ingrasat, bine drenat si irigat. Purul poate fi lesne sufocat de buruieni, de aceea terenul trebuie bine curatat si mentinut ca atare. Planta mai este sensibila si la geruri, pe timpul iernii e bine sa fie acoperita cu un strat de paie sau frunze uscate.

 


Sfat

Pentru a va putea bucura de salatele cu gust inedit si iarna, purul poate fi transplantat in ladite sau alte vase incapatoare, intr-un amestec de nisip cu mranita. Udat moderat si tinut intr-un loc cu multa lumina si caldura, purul se va mentine verde pana primavara. Frunzele vor fi recoltate esalonat, lasandu-i timp plantei sa isi refaca foliajul.


Salata de papadie cu telemea si usturoi salbatic

200 g telemea de vaci, o mana de frunze de papadie, 4 linguri ulei de masline, o legatura de usturoi salbatic, 2 tulpini de busuioc, 2 linguri otet de mere
Se spala frunzele de papadie tanara si se taie marunt; la fel usturoiul si branza (in cubulete). In final se adauga uleiul, otetul de mere si mugurii de busuioc.

Inflorescenta de usturoi salbatic
Inflorescenta de usturoi salbatic

 

 

Usturoi salbatic

Usturoi salbatic

 

Purul, usturoi salbatic

Usturoi salbatic