Viespea frunzelor de mar

frunza de marCroesus sp. sunt viespi de culoare brun-inchisam cu picioarele si antenele galbui. Lungimea corpului este de 10-12 mm. Larvele sunt galbene portocalii cu puncte negre pe segmentele corpului si cu ochii din jurul stigmelor neagra; sunt un pic mai lungi decat viespile adult.

Este raspandita in zona livezilor de meri saua padurilor de stejar. Are o singura generatie pe an. Ierneaza in stadiul de larva in coconi de matase aflati in sol la 2-15 cm adancime. Primavara in luna martie larvele se transforma in nimfe, iar in a doua jumatate a lunii aprilie in adulti. Dupa o peroada de 4-5 zile de hranire cu nectarul florilor, viespile se imperecheaza si depun oua. Acestea sunt depuse sub epiderma frunzelor, in niste pungi pe care le taie femela. Dupa o incubatie de doua saptamani apar larvele. Acest stadiu dureaza aproape o luna, perioada in care larvele trec prin 5 varste.

Catre sfarsitul lui mai larvele ajung la dezvoltare completa si patrund in sol la 3-15 cm unde isi confectioaneaza coconi pergamentosi in care ierneaza.

Larvele viespii ataca frunzele de mar producand defolierea pomilor. Fructele raman crude, zbarcite. Lastarii nu se mai dezvolta, si ingheata cu usurinta iarna.
 

Comentarii:

wdyAAgQOPWQ postat pe 24 Februarie 2013
nwJQXtaMWFMh
Buna ziua, Am citit despre acest coucnrs din pagina de facebook a unei prietene si a picat la fix. De ceva timp tot incerc sa ma informez de pe net, cum pot amenaja un balcon, timp de 5 ani balconul meu a fost doar un soi de debara deschisa , Dar in ultima instanta, sper sa ma ajutati sa creez un spatiu vesel, comod, relaxant unde sa stai cu placere seara la un pahar de vin si unul de vorba Multumesc.Elena, Timisoara