Vinete

VinetePatlagelele vinete, ca si cele rosii, sunt plante pretentioase la caldura, apa, lumina si hrana. Samānta īncolteste numai la temperaturi ce depasesc 14-15 grade C, iar la temperaturi sub 0 grade C plantele mor. Cer mai multa apa, deci se uda mai des. Daca nu au suficienta lumina īn rasadnita, plantele se īngalbenesc si se alungesc. Daca sunt umbrite īn teren, nu leaga rod.

Ce soiuri cultivam?


Sunt recomandate urmatoarele soiuri: „Delicia” pentru culturi timpurii, „Danubiana” pentru culturi de vara, „Pana Corbului” si „Bucurestene” pentru culturi tārzii.

Cum se produce rasadul de vinete?

Vinetele se cultiva numai prin rasad. Semanatul īn rasadnite se face la sfārsitul lui februarie, īnceputul lui martie. Repicatul se face la 7-7 cm sau 8-8 cm cu mult pamānt la radacina sau īn ghivece nutritive.
Plantarea rasadurilor se face la īnceputul lunii mai, la 60 zile de la semanare, cānd au 6-7 frunze, la 60-70 cm īntre rānduri si 30 cm pe rānd, la aceeasi adāncime la care au stat īn rasadnita.
La plantare se pun la cuib 50-100 gr mranita. Dupa plantare se uda fiecare planta cu 1-1,5 litri apa si se trage pamānt maruntit īn jurul plantei.
Cum se īngrijeste?
Īn general, īngrijirea se face asemanator cu cea de la tomate, cu anumite specificatii: se fac 4-5 prasile, se uda mai des ca rosiile (4-5 zile), iar īngrasarea se face de 3 ori, prima data la 10-15 zile, iar celelalte 2 īngrasari la intervale de 15-20 zile. Vinetele bune de recoltat au o culoare neagra lucioasa si sunt elastice, daca se strāng usor īntre degete si podul palmei. Fructele īmbatrānite devin amare. La recoltare se taie cu codita cu tot, de obicei dimineata, pe racoare. Recoltarea se repeta din 7 īn 7 zile. O planta poate produce 5-6 vinete, aproximativ 1-1,5 kg.

 

Comentarii:

FLORIN postat pe 06 Septembrie 2010
Patlagele vinete
Cel mai bine produce hibridul ARAGON F1. Pt. mai multe de talii, ma puteti contacta la telefon: 0726434097