10 sfaturi pentru rasadnite

rasadnite - 10 sfaturi pentru rasadnite

pastrarea semintelor

semintele puse la incoltit au nevoie de lumina

Una din placerile gradinaritului este cresterea plantelor din seminte. Este uimitor cat potential de frumusete se concentreaza in fiecare samanta mica. Cum aceasta munca nu este foarte usoara, trebuie sa urmam o serie de pasi astfel ca semintele pe care le plantam sa devina plante mature si sanatoase.

1. Notati lucrurile importante
Un aspect deseori uitat este necesitatea notarii evenimentelor sau datelor importante. Fie ca plantati cateva plante pentru propria dvs. gradina, fie ca lucrati la o scara mai mare, este de dorit sa tineti un fel de condica a datelor importante. Acestea pot fi: data cand au fost culese semintele, data la care au germinat, numarul de seminte incoltite din totalul disponibil si data la care rasadul este gata pentru transplantare. La sfarsitul fiecarui an puteti face o evaluare a productiei proprii de plante, puteti nota greselile si elementele pozitive, astfel ca in anul urmator sa oferiti semintelor un mediu mai bun de dezvoltare. De asemenea puteti nota, daca este cazul, de unde ati cumparat anumite seminte, daca au fost bune, pretul pachetului si puteti lipi chiar plicul respectiv.

2. Pastrati semintele corespunzator, pentru a nu se degrada
Semintele sunt fragile si daca nu sunt tratate cum trebuie, viabilitatea lor va scadea. In timp ce unele seminte pot supravietui sute de ani in conditii prielnice, altele se degradeaza repede, chiar daca sunt conservate in conditii optime. Pentru a le mentine in starea de latenta, semintele trebuie tinute in locuri reci si intunecoase, cu un grad de umiditate scazut, cum ar fi frigiderul. Este recomandabil ca pe fiecare plic cu seminte sa fie insemnate numele plantei, data la care au fost culese semintele si eventual sursa. Cand vine momentul sa puneti la incoltit semintele e bine mai intai sa faceti un mic test pentru a vedea care mai sunt bune si care nu - puneti semintele in apa, pentru cateva ore; cele bune se vor scufunda, pe cand cele stricate, seci, vor pluti. Testul este bun in general pentru semintele mai mari.

3. Folositi vase late, joase, pentru evita ingramadirea rasadurilor
Ghivecele sau vasele de plastic sunt de preferat ghivecelor de teracota cand vine vorba de rasadnite, pentru ca ele retin pentru mai mult timp umezeala. Folosirea unor vase largi, nu foarte adanci, previne ingramadirea semintelor si mentinerea umezelii in jurul radacinilor tinere, firave. Plantele carora nu le place sa le fie deranjate radacinile e mai bine sa fie cultivate de la inceput in ghivece mici, individuale. Ca vase in care pot fi puse la incoltit semintele pot fi folosite si paharele de plastic, cele de iaurt sau cutiile de margarina; nu uitati sa le faceti gauri prin care sa se scurga apa. Indiferent de vasele pe care le veti folosi, acestea trebuie sa fie foarte curate, sa nu fie infectate cu nici un agent patogen. O metoda pentru a realiza acest lucru este sa scufundati vasul timp de 15 minute intr-o solutie cu 10% inalbitor, dupa care sa il lasati sa se usuce.

4. Tasati semintele in pamant
Cu o sita de bucatarie sau, mai simplu, cu mana, imprastiati in mod egal semintele pe pamant. Semintele mici si cele care au nevoie de lumina directa pentru a germina nu trebuie acoperite cu pamant. Fie ca acoperiti vasul, fie ca nu, semintele trebuie putin tasate, pentru a intra in contact cu suprafata umeda a pamantului, ca sa germineze. Pentru asta folositi o lingura sau fundul unui pahar.

5. Preveniti bolile cu drenaj si aerisire corecta
Infectiile provicate de fungi (ciuperci) sunt cauzate de umezeala excesiva si de proasta circulatie a aerului, asa ca aveti grija la aceste doua elemente.

6. Acoperiti vasele pentru a pastra constant nivelul de umiditate
Semintele sunt foarte sensibile la situatiile extreme precum udarea din abundenta sau lipsa apei. In pus, udarea directa distruge semintele germinate. Daca asezati o folie de plastic peste rasadnita veti mentine la acelasi nivel gradul de umiditate. Totusi, vasul va trebui verificat zilnic. Daca observati ca este timpul sa udati, atunci plasati vasul intr-un bazin (sau o tava mai mare de ghiveci) cu apa calduta si lasati pamantul sa absoarba cata apa are nevoie. Daca suprafata pamantului este uscata, dati la o parte folia de plastic si stropiti cu apa. Imediat ce semintele au germinat, folia de plastic trebuie inlaturata de tot.

7. Tineti semintele la cald pentru a incuraja germinarea semintelor
Majoritatea smeintelor au nevoie de temperaturi intre 18-23 grade Celsius pentru a germina. Plasarea rasadnitelor langa o sursa de caldura sau intr-o camera in care in general este mai cald va fi o mutare benefica. In plus, puteti folosi lampi speciale - in acest caz (cand folositi surse alternative de caldura) verificati des gradul de umezeala din vas, pentru ca acesta va scadea mai repede decat in alte conditii.

8. Rotiti vasele cu seminte
Plantutele au nevoie de multa lumina, ideal intre 12-16 ore de lumina zilnic. In interior, asezati rasadnitele in locuri insorite, la ferestre orientate spre sud si rotiti vasele in fiecare zi, cate un sfert, pentru ca plantele sa nu se intoarca dupa lumina si sa-si formeze, astfel, tuplini deformate, lungi si fragile.

9. "Hraniti" bine plantele
Nutritia corespunzatoare si la perioade constante este importanta si la plante, pentru ca acestea vor creste mai puternice. Cand embrionul din samanta se dezvolta, el depinde de cantitatea de substante hranitoare stocate inauntru. Pe masura ce planta creste din pamant, acele depozite sunt deja pe terminate, asa ca este nevoie de tratarea cu substante fertilizatoare. Majoritatea amestecurilor de pamant speciale au mici cantitati de astfel de substante nutritive pentru a face tranzitia cat mai usoara si pentru a nu lasa radacinile sa se usuce. Totusi, odata ce apar primele frunze adevarate, este timpul sa incepeti sa udati plantutele saptamanal cu o solutie fertilizatoare preparata la jumatate din concentratie.

10 . Obisnuiti plantele cu lumina directa a soarelui
Inainte de a le planta afara, plantele trebuie mai intai obisnuite cu lumina puternica a soarelui sau aclimatizate cu temperaturile fluctuante de afara. Cel mai bine este sa faceti aceasta operatie pe o perioada de trei zile, plasandu-le in bataia directa a soarelui, dimineata, apoi marind perioada de expunere in celelalte zile, pana cand devin destul de viguroase pentru a fi transplantate.

Lavinia Rorich
Gradinamea.ro