10 sfaturi privind zugravitul (II)

trafalet6. Pregatiti-va de zugravit. Pregatirea adecvata reprezinta partea cea mai importanta in procesul de zugravire si elementul cheie pentru a obtine un aspect profesionist.

- mutati din camera toate lucrurile care v-ar putea deranja si aduceti la indemana toate materialele si instrumentele de care aveti nevoie;

 - stergeti peretii su o solutie din apa calduta si putin detergent de vase; pentru a indeparta murdaria, praful si grasimea;

- umpleti eventualele fisuri cu tencuiala sau cu un strat de glet, cu gletiera ori spaclul. Dupa ce s-a uscat, folositi glaspapir fin pe zona reparata, dupa care indepartati excesul de praf cu o carpa umeda;

 - asteptati pana cand suprafetele sunt complet uscate inainte de a incepe procesul de vopsire;

- asigurati-va ca aveti la dispozitie toate pensulele, rolele, tavile de vopsea etc. de care aveti nevoie, inainte de a incepe sa zugraviti.

- atunci cand va preparati singur nuanta, pregatiti de la inceput vopseaua colorata pentru toti peretii, pentru a evita sa faceti concentratii diferite de culoare de la o zona la alta.

7.  Acoperiti obiectele si zonele din jurul suprafetelor pe care urmeaza sa le vopsiti. Este un proces consumator de timp, insa extrem de util. Folositi banda adeziva de hartie pentru a delimita zonele aflate in vecinatatea suprafetelor care urmeaza a fi vopsite: ramele geamurilor, intrerupatoarele, plinta, tocul usii, tavanul etc.

8. Aplicati vopseaua de sus in jos. Incepeti intotdeuna sa zugraviti din cea mai inalta zona: tavanul sau partea de sus a peretelui si sfarsiti cu cea mai joasa. In acest fel puteti "prinde" fiecare picatura care curge din perie sau fin trafalet. Folositi o pensula mai lata, cu par natural (este foarte flexibil) sau un trafalet cu poliacril.

9. Straturile subtiri sunt mai bune decat cele groase - Una dintre greselile frecvente pe care oamenii o fac este aceea de a incarca peria cu prea multa vopsea. Este mult mai eficient sa puneti o cantitate mica de vopsea pe perie, pe trafalet sau pe rola si sa aplicati mai multe straturi. Este tentant poate sa aplicati un strat gros in speranta ca acesta va fi suficient, insa rezultatul final nu va arata deloc bine. Mai multe straturi subtiri vor acoperi peretele mult mai bine.

10. Vopsiti ornamentele ultimele  -este foarte posibil ca in procesul de vopsire sa atingeti din greseala ornamentele, fapt pentru care este indicat sa le vopsiti ultimele, mai ales ca acestea pot imbunatati foarte mult aspectul casei dvs.

Sursa foto

Corina Dovinca
InCasa.ro