Accesorii din cristal

Piata cristalelor si a accesoriilor din cristale se imparte in special intre China si Europa. Piesele de cristal provenite din spatiu asiatic sunt in general mai ieftine, destinate oricarui doritor, sunt viu colorate, nu foarte fine sau elegante dar indeajuns de accesibile.

pasare cristal         

Cine nu mai tine minte cristalurile chinezesti care ne-au umplut in copilarie vitrinele sau comodele? Diferitele forme de animale de genul cailor, delfinilor, catelusilor, elefantilor, iepurilor, aricilor, pestilor si lebedelor decorau spatiul intim al apartamentelor aducand un strop de culoare si pretios. Astfel de colectii de obiecte se mai pot intalni la persoanele mai in varsta. In ultima vreme au aparut tot mai des modele de masinute, vapoare, avioane si trasuri, folosite ca obiecte de decoratiuni interioare mai ales pentru cei pasionati de automobilism, aeronautica etc.

 
pahar de cristal   

 Mult timp ne-am mandrit cu paharele, scrumierele din Cehia, celebrele cristaluri de Boemia. Aproape toate accesoriile de masa se pot confectiona din cristal simplu sau minunat slefuit cu fatete stralucitoare sau modele complicate. Paharele de vin si sampanie pot fi facute din cristal alb, rosu si chiar verde si albastru. Dar si cestile de cafea, cosuletele decorative folosite pentru bomboane in special, carafele pentru bauturi fine de genul wisiky sau lichioruri sunt confectionate din cristal.

 

De mare efect sunt si platourile de cristal pe care puteti servi bunatati alese. Recunoastem in general autenticitatea unor obiecte din cristal prin lovirea usoara dar ferma a acestora si ascultand clinchetul specific, melodios pe care-l scoate cristalul original.

Accesorii foarte practice si pretioase totodata au ramas si oglinzile din cristal care dau o reflectie aparte. Unele oglinzi pot avea marginile din cristal slefuit in modele complicate clasice sau moderne. De asemena unele cutii de bijuterii din lemn italienesc au in interior mici oglinjoare de cristal. Mai nou se folosesc si blaturi sau topuri de cristal simplu pentru noptiere sau pentru piese de mobilier special facute pentru baie.  

        oglinda cristal 
Dar geam de cristal putem folosi foarte bine si pentru mesele din fier forjat. Foarte frumoase sunt masutele suport pentru vinuri si sticle in general, cu blat de cristal pe care sa folosim paharele de cristal pentru servitul bauturilor.

Daca stam bine sa ne gandim accesorii din cristal putem folosi in toata casa. Am vazut mai sus cate piese de cristal folosim numai pentru servirea mesei, cate obiecte de cristal intalnim in dormitorul nostru sau baie. In sufragerii sau livinguri vom intalni tot mai des candelabre din cristal sau cel putin abajururi din cristal pentru lampi, lampadare sau aplice. Exista si sfesnice confectionate din acest material. Foarte folosite inca sunt si vazele de cristal pentru flori, cu forme si culori din ce in ce mai interesante si moderne. Unele piese de mobilier cum ar fi vitrinele sau dulapurile speciale, sau chiar bibliotecile pot avea geamuri din cristal.

 

Stiati ca majoritatea sticlutelor de parfum, ne referim aici la cele de firma, sunt facute din cristal? Si trebuie sa recunoastem ca forma, designul exterior completeaza si  pune in evidenta produsul in sine.

      sticluta cristal 
Si stiintele oculte pot spune ca beneficiaza din plin de binefacerile cristalului, acest lucru fiind evidentiat prin celebrele globuri de cristal in care persoanele avizate pot ghici viitorul. Multe persoane folosesc asupra lor cristale convinse fiind ca acestea le apara si le confera energie pozitiva. Dar nu numai stiintele oculte folosesc cristalul ci si majoritatea organizatorilor de competitii prefera sa confectioneze din cristal trofeele destinate castigatorilor, amintim aici farfuriile sau vazele din competitiile olimpice si cele de tenis. Exista de asemenea si medalii din cristal sau placute comemorative. Deci cristalul este si un simbol al victoriei, al competitiei.

Daca in domeniul obiectelor oarecum casnice cristalul ceh, de Boemia ocupa un loc de nezdruncinat, in schimb in domeniul accesoriilor de genul bijuteriilor avem un nou lider si anume cristalul Svarowski.

tabla de sah svarovski

Gama de cristaluri Svarowski este surprinzator de larga, incepand cu bijuteriile clasice de genul colierelor, pandantivelor, perlelor de cristal, butonilor, continuand cu fermoarele cu zimti de cristal si terminand cu tatuajele cu cristale. Majoritatea cristalelor sunt aplicate pe obiecte de genul ceasurilor elegante, de firma, pe telefoanele mobile. Inclusiv obiectele de vestimentatie sunt ornate cu astfel de cristale, amintim aici rochiile de seara sau rochiile de mireasa ale caselor de moda din Europa. Combinatiile de dantela sau voal cu cristale sunt fabuloase. Si accesoriile vestimentare de genul posetelor sau pantofilor, palariilor, portofelelor, umbrelelor, ochelarilor de soare, sunt innobilate cu aceste pietre pretioase multicolore si stralucitoare. Aproape orice obiect poate fi infrumusetat si facut mai valoros prin aplicarea cristalelor de gen. Unele vedete cumpara zgardute sau lese cu cristale pentru animalele lor de companie.

www.incasa.ro

Altheate

28 ian 2007