Adjuvante in bolile reumatismale

Adjuvante reumatismaleFitoterapia recomanda diverse plante cu actiune antipiretica, antialergica si antiinfectioasa ca adjuvante in bolile reumatismale inflamatoare.
Pentru uz intern sunt recomandate: feniculul, salvia, levantica, trei-frati-patati, tomatele, ridichea neagra, morcovul, telina.

FENICULUL
Poate fi folosit pentru diminuarea inflamatiilor faringo-amigdaliene care determina aparitia reumatismului articular.
Se poate face o infuzie mai concentrata ( 1 lingurita /cana), se lasa vasul acoperit timp de 15 minute, apoi se bea in mai multe reprize sau se fac gargare repetat

SALVIA
Este si ea recomadata in boala reumatismala, dar trebuie evitata de femeile insarcinate sau lauze deoarece provoaca diminuarea si chiar oprirea secretiei de lapte.
Se prepara ceai prin infuzie(1 lingurita/cana apa ) si se beau 2 cani pe zi sau se face gargara. Are efect antiinflamator.

LEVANTICA
Este de asemenea recomandata in bolile reumatismale. Se prepara infuzia utilizand 1-2 lingurite flori uscate la 250 ml apa clocotita. Se indulceste cu miere.

TREI-FRATI-PATATI
Este adjuvant in bolile reumatismale prin efectele: depurativ si antialergic. Infuzia se prepara folosind 1 lingurita/cana. Durata de infuzare: 15-20 minute. Se beau 3 cani pe zi.

ROSIILE sunt recomandate in artrita si alte afectiuni reumatismale. Este necesar sa se consume un timp indelungat rosii proaspete sau suc de rosii. Si partile aeriene ale plantei pot fi intrebuintate in acest sens -din ele se extrage tomatina, o substanta cu actiune adjuvanta in bolile reumatismale
antiinflamatoare de tip corticosteroid, din care se obtin produse galenice (solutii, crema, unguent, gel). Efectul acestor produse galenice s-a dovedit comparabil sau chiar superior hidrocotizonului. Aceste preparate sunt greu de gasit si de aceea puteti recurge la un tratament "clasic" ce consta in scufundarea zonei dureroase in apa in care s-au fiert vrejii.

RIDICHEA NEAGRA
Se bea sucul de ridiche neagra. Doza zilnica - 50-400 ml suc.

MORCOVUL
Timp de 10 zile pe luna si 3-4 luni pe an se consuma dimineata si seara cate 50-250ml de suc.

TELINA
Se consuma sub forma de suc, zilnic cate 100 ml, dimineata pe stomacul gol. Acelasi efect au si frunzele telinei. Infuzia se prepara folosind 50-70 g/litru, iar timpul de infuzare este de 20-30 minute.