Amenajeaza-ti spatiul verde in stil asiatic

Amenajarea unei gradini este o adevarata arta. Veridicitatea acestei afirmatii este dovedita de numeroasele gradini care au devenit cunoscute datorita stilului de amenajare. Cu totii am auzit de frumusetea Gradinii de la Versailles, care a devenit o sursa de inspiratie in amenajarea exterioara.

La fel de impozante sunt si Gradinile Palatului Schoenbrunn din Viena. Una dintre cele mai frumoase gradini ale Spaniei este Generalife, care incanta trecatorii cu fantani spectaculoase, terase de trandafiri, arbusti si chiparosi umbrosi. China se mandreste cu Gradina Administratorul Umil in Suzhou, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Este considerata una dintre cele mai faimoase gradini ale acestei tari.

Fiecare gradina prezinta un stil unic de amenajare, specific zonei. Chiar daca ne inspira aceste gradini, de foarte multe ori nu ne putem pune in practica ideile din cauza spatiului redus si a solului ce nu permite dezvoltarea oricarui tip de planta. Daca te-ai gandit sa iti decorezi gradina in stil asiatic inseamana ca dispui de suficient spatiu pentru a introduce in decor toate acele elemente specifice stilului. Nu orice suprafata se preteaza unui astfel de decor, e nevoie de un spatiu generos si de un teren putin denivelat pentru a obtine acele linii curbe, serpuite, intalnite in gradinile japoneze.

Acest stil de amenajare pune accent pe simplitate si atentii la detalii. Gradinile asiatice sunt bogate in vegetatie si in elemente decorative naturale. Mai toate gradinile asiatice dispun de anumite elemente, plasate in functie de modelul ales: apa, pietre sau aranjamente din pietre, felinare din piatra, un pavilion sau o casuta mica pentru servirea ceaiului, un gard natural, mici podete din lemn.

Chiar daca nu aveti o sursa naturala de apa, nu trebuie sa renuntati la acest detaliu, puteti opta fie pentru o fantana arteziana sau pentru un lac artificial. Apa, in cultura japoneza, simbolizeaza viata, si este nelipsita din amenajarile exterioare. Gradinile asiatice se mai caracterizeaza prin existenta unor zone ferite vederii, nu expun totul dintr-o data, lasand astfel loc la putin mister.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro