Anorexia

AnorexiaNumita si inapetenta sau lipsa poftei de mancare, anorexia reprezinta una dintre bolile civilizatiei fiind determinata initial de degenerarea florei bacteriene a faringelui si a intestinului si complicata ulterior prin componente de natura psihica si comportamentala.

Pentru tratarea acestei boli se folosesc plantele tonic-amare (sub forma de pulberi, ceaiuri, tincturi, siropuri sau vinuri medicinale), administrate obligatoriu cu circa o jumatate de ora inainte de mesele principale. Acestea determina stimularea secretiilor salivare si gastrice si in consecinta cresterea poftei de mancare.

Coada-soricelului

Se beau zilnic doua-trei cani de ceai, preparat prin fierberea a 3-4 linguri de flori intr-un litru de apa.

Busuiocul

Este o planta cu adresabilitate larga in afectiunile tubului digestiv. Pentru stimularea apetitului se recomanda infuzia.

Silurul

Se consuma zilnic cate un varf de cutit din pulberea rezultata prin macinarea plantei uscate, recoltata in timpul infloririi depline.

Patrunjelul

Se iau zilnic, in mai multe reprize cate doua varfuri de cutit de fructe macinate sau se face un decoct din seminte si radacini din care se beau doua cesti pe zi.

Roinita

Pentru stimularea poftei de mancare a copiilor se recomanda infuzia.

Romanita

Se face o infuzie din patru-cinci inflorescente uscate la o cana de apa clocotita si se bea o cate o ceasca intre mese.