Masuri de prevenire a bolilor de piele, par, unghii

masuri de prevenirePentru prevenirea acestor boli, trebuie ca toate organele sa functioneze perfect, sistemul sa fie in echilibru, alimentatia sa fie variata si sa corespunda consumului de energie.
Regimul alimentar are o mare importanta, deoarece multe afectiuni cutanate (eczema,
acneea) sunt direct influentate de tulburarile aparatului digestiv, al nutritiei, starii ficatului.

Curatenia este unul dintre elementele cele mai importante ale prevenirii dermotozelor, care deseori sunt produse, intretinute si agravate de murdarie. Unele tegumente nu suporta sapunurile: se crapa si sunt atinse de eczema cand sunt sapunite in mod curent. Se va preveni acest inconvenient prin spalare permananta cu apa, apoi ungere cu o crema proaspata, fara miros (crema de lanolina, glicerina).

Persoanele cu pielea grasa, seboreica, pot folosi sapunuri mai bogate in soda, apa alcalinizata cu borat sau bicarbonat de sodiu, lotiuni alcoolizate sau solutii astringente. Trebuie evitate cremele grase. Pentru tenul gras exista si tratamente naturiste cum sunt baile de aburi cu infuzie de musetel, comprese calde din infuzie de flori de podbal, frunze de nuc, de salvie.
Pentru pielea uscata se recomanda curatarea cu corpi grasi si fiindca e amenintata de
riduri, trebuie protejata de vant, frig, caldura, folosind aceeasi corpi grasi (creme). Din terapiile naturiste enumeram: comprese cu flori de musetel, galbenele, sunatoare, etc. Desi recomandabile zilnic, se vor face totusi 1-2 bai generale cu apa si sapun la 32-34 grade C, timp de 25-30 minute. Unele tegumente sensibile impun bai cu apa de ploaie, bai de amidon, de glicerina, la persoanele cu piele uscata, alcaline, la persoanele cu pielea grasa sau seboreica.

Expunerea excesiva si fara precautie la soare, este daunatoare. Baile de aer si lumina, asigurand respiratia pielii, sunt indispensabile, dar fara excese. Cei cu pielea alba, blonzii, fac usor arsuri, insolatie. Unguentele antisolare absorb radiatiile ultraviolete, dar sunt solubile in apa, mai ales dupa transpiratii abundente, de aceea se impun ungeri dese. Bronzarea asociata cu mobilizarea corpului este de preferat expunerii statice.

Pentru prevenirea dermatozelor parazitare, se evita folosirea in comun a obiectelor de toaleta sau a articolelor de imbracaminte (chiloti, maiouri, ciorapi, pantofi), mersul cu picioarele goale (in baile publice, pe gratare infectate, in grajduri, pe pamant).

Incepand de la varsta de 5 - 6 ani este bine sa inceapa supravegherea unei bune intretineri a parului. Purtarea parului lung la barbati sau copii ingreuneaza intretinerea igienica, degresajul, aeratia, ingrijirile si toaleta zilnica. In lipsa unui specialist, accidentele produse de vopsire se trateaza de 2 ori pe zi cu sare de bucatarie - 150 g la litru de apa cu 50 cm3 de apa oxigenata.

Unghiile impun de asemenea ingrijiri igienice sistematice: taiate de preferinta scurt, pilite, curatate - cel mai bine prin introducerea unghiilor intr-o bucata de sapun si frecand cu periuta tare. Curatarea se termina prin folosirea unui bastonas ascutit cu putina vata, muiat in apa cu sapun sau apa oxigenata. Stralucirea unghiilor se poate obtine cu zeama de lamaie, lustruind apoi cu o bucata de piele (caprioara), eventual cu o crema speciala.

Bolile de piele constituie un grup foarte numeros si complex de afectiuni, a caror tratare se face numai dupa indicatiile medicului specialist. In general, arsenalul terapeutic recurge la vaccinoterapie, seroterapie, vitaminoterapie, regim alimentar cu evitarea condimentelor, acriturilor, alcoolului, regim de munca normal.

In furuncule ale membrelor inferioare, se impune reducerea miscarilor, chiar repaus la pat. In toate afectiunile inflamatorii ale pielii, local, se evita extinderea, cronicizarea leziunilor prin: 1 - 2 zile comprese antiseptice (umede) - borax, acid boric, schimbate dupa 2 ore, fara izolare de exterior (plastic); se iau calmante (algocalmin); dupa 1 - 2 zile se badijoneaza cu antiseptice sau pomezi antimicrobiene cu antibiotice - nu sulfamide pulbere. Tratamentele naturiste prescriu infuzii din radacina de brusture, din partea aeriana si radacina de cicoare, cataplasme din faina de in sau infuzie din flori de musetel.

Tratamentul afectiunilor alergice se face dupa ce s-au evitat agentii alergizanti fizici externi, dupa tratarea insuficientei hepatice. Tratamentul general are ca scop indepartarea cauzei declansatoare.

 

Domnica Ioana Lazar
Ianuarie 2005