Aranjamente pentru gradina

gradinaSa presupunem ca ati trecut peste procesele de baza necesare amenajarii unei gradini; terenul a fost nivelat si trasat, cele mai importante repere ale gradinii au fost deja montate si va aflati in etapa ultima si anume: aceea in care doriti sa adaugati un plus de originalitatete si farmec acestui spatiu dedicat relaxarii.

Atractia unei gradini provine, in cele mai dese cazuri, din acele mici amanunte aparent nesemnificative, cum sunt aranjamentele realizate in spatii precum: colturile romantice, terasele, balcoanele, bazinele, helesteele etc. Vom vorbi, in continuare, despre cateva dintre aceste artificii minore care pot creea efecte spectaculoase.

In cazul in care aveti un bazin in gradina, chiar daca aceasta are dimensiuni modeste, este recomadat sa realizati un joc de apa (sa se auda susurul acesteia). Pentru un plus de famerc inconjurati spatiul cu ierburi si flori (garofite, lobelii, ferigi pitice, crini de toamna), avand grija ca acesta sa para aerisit si nu sufocat, si marcati teritoriul cu pietre de rau.

Folositi contrastele. Daca aveti un paravan negru din material plastic, pe care se prelinge o perdea de apa a unei fantani minuscule, de exemplu, puteti folosi acest dcor pentru a creea un efect spectaculos. Cum? Prin introducerea unui element contrastant. Evidentiati, asadar, acest colt al gradinii profiland pe fundal o planta decorativa (ceapa decorativa, Allium) colorata in nuante contrastante (ceapa decorativa se prezinta sub foarma unor mingii mov si pufoase).

Helesteul sau modestul ochi de apa din gradina dvs. poate deveni si el un punct de atractie daca este bine valorificat si pus in evidenta. Astfel, acesta capata o luminuozitate placuta si un aspect oniric linistitor in cazul in care pe fundul bazinului este asezat un covor de scoici. Cascadele artificiale, de forme si inaltimi diferite, pot fi si ele decorate cu plante si cu paturi din pietre naturale. 

Fiecare lucrare si fiecare colt al gradinii pot capata vitalitate si pot deveni adevarate surse de inspiratie, purtand amprenta unicitatii si personalitatii proprietarului. Nu uitati ca cel mai important rol in amenajarea unei gradini il joaca procesul de creatie si imaginarea fiecarui amanunt in parte.

Corina Dovinca
InCasa.ro