Violetele africane, culoarea primaverii

 VioletePrintre plantele vivace, celebrele violete africane (Saintpaulia ionantha) sint extrem de apreciate printre pasionatii gradinaritului la interior. Marea diversitate a acestora ii satisface chiar si pe cei mai pretentiosi colectionari, care vor veghea la nevoile specifice ale fiecareia in parte si care vor putea chiar sa le forteze inflorirea in diferite sezoane, prin oferirea unei luminozitati adecvate.
Pentru a reusi o astfel de cultura, trebuie respectate citeva reguli de baza. Temperatura: Aceasta nu trebuie sa scada sub 16 grade C iarna. Umiditatea: Asigurati in permanenta o buna umiditate. Evitati pulverizarea apei pe frunzele paroase deoarece altfel riscati ca acestea sa se pateze. Pentru a beneficia de o umiditate permanenta, plasati ghiveciul pe un strat de pietris inundat, fara a-l scufunda efectiv in apa (pentru a nu inmuia bulgarii de pamint). Lumina: Violetele necesita lumina, fara a le expune direct la soare, mai ales in orele calde ale zilelor de vara. Plasate sub un neon de 40 W, plantele vor inflori la fel de bine. Udatul si fertilizarile: Din primavara pina in toamna, e necesar sa fie udate abundent, de preferinta cu apa de ploaie, iar iarna - ceva mai moderat. Atentie, pamintul de la suprafata trebuie sa fie uscat inainte de a uda din nou planta. Puneti apa in farfuriuta ghiveciului sau numai sub frunze, astfel incit sa nu vina in contact cu acestea, caci putrezesc usor. Adaugati ingrasaminte in mod regulat in perioada de crestere.
Atentie, un ingrasamint bogat in azot va favoriza dezvoltarea frunzisului in detrimentul producerii de flori. Ingrijirea: Instalate pe marginea unei ferestre insorite, violetele vor inflori din primavara pina in vara. Sub lumina artificiala, ele vor forma flori tot timpul anului. Menajati-le totusi o perioada, reducind temperatura la minimum si limitind udatul si timpul de expunere la lumina. Dupa o luna, expuneti plantele la lumina pentru a le stimula cresterea. Taiati-le florile ofilite. Inmultirea: Violetele se inmultesc bine prin butasi.
Primavara sau la inceputul verii, prelevati de la o planta sanatoasa frunze cu petiolul intreg. Taiati codita (petiolul) frunzei, lasind-o de aproximativ 3 cm lungime. Puneti frunza prelevata in pamint (infigeti aproximativ 2,5 cm din codita). Pamintul trebuie sa fie compus din parti egale de turba umeda si nisip. Tasati pamintul la baza tijei. Cind apar noi frunze, transplantati plantuta intr-un pamint obisnuit.