Arsura bacteriana

(Pseiiomonas spp.)

Se manifesta la fel pentru toate samburoasele, pe frunze, fructe si pe lastarii nelignitlcati. Atacul de pe frunze poate 11 confundat uneori cu arsurile produse de diferite solutii chimice de stropit: pete circulare punctiforme produse de diferite solutii chimice de stropit: pete circulare punctiforme cu diametrul de 0.5-5 mm, de culoare verde inchis, cu aspect apos. Pe timp umed, in dreptul petelor se observa o pelicula umeda de lichid iesit chiar din frunza insasi.
Pe timp uscat tesuturile atacate mor si cad, iar frunza ia astfel un aspect ciuruit. In cazul unui atac puternic, frunzele cad in numar mare.
Mugurii atacati se umfla si se vestejesc, iar vara se usuca ramurile. Pe lastarii tineri, atacul produce pete alungite cu diametrul de 7-8 mm. Scoarta ramurilor este distrusa si devine bruna.
Ranile de pe armuri, ca niste ulceratii, se maresc de la an la an si pot evolua la cancerele deschise. Pe fructe apar pete circulare cu aspect umed. Lama de lichid ce npiuc In supialntji petelor (si care provine din frunza insflsi), arc o c uimire usoi galbuie. Atacul timpuriu pe fructele tinere, produce exuivatii pline cu bacterii. Pulpa fructelor atacate prezintA in dipetul pclelor numeioiisc crapaturi mici. Fructele se strica sau piitiv/.esc. Aceasta boala a sam-buroaselor este favorizata de precipitatiile abundente din timpul perioadei de vegetatie. O mare parte din infectii se produc in timpul altoitului.