Avantajele utilizarii acoperisului verde

Acoperisul verdeIn ultima vreme se constata o tendinta tot mai accentuata de a folosi elementele naturale, atat in designul interior, cat si in cel exterior. Multi propietari au descoperit avantajele utilizarii materialelor ecologice (pentru mobila, pardoseli, obiecte de design interior etc.), constatand ca, dincolo de functionalitate, acestea confera spatiilor un aspect elegant si modern. Atunci cand va decideti sa va amenajati locuinta in spiritul "eco-friendly" ar trebui sa va ganditi in primul rand la renovarea acoperisului casei dvs. Solutia propusa in acest articol se refera la un acoperis perfect ecologic, care sa va ajute sa economisiti bani, dar, mai ales, sa oferiti casei dvs un aspect placut si benefic.

 

Inainte de a enumera avantajele unei asemenea alegeri vom explica ce inseamna, de fapt, un "acoperis verde". Practic este vorba despre un invelis de plante, mai exact: iarba si licheni, asezat peste acoperisul existent. Amenajarea unui spatiu verde, din structuri artificiale reprezinta, insa, un proces mai complicat decat o simpla gradina plasata pe acoperis. De regula, sunt cultivate plante ce necesita minimum de atentie si ingrijire, intr-un sistem multistrat ce devine, de fapt, o continuare a acoperisului. Sistemul include o membrana speciala ce impiedica patrunderea radacinilor plantelor prin structura acoperisului, un sistem de scurgere si un mediu de crestere mai usor decat pamantul in care sunt sadite de obicei plantele (format din pietris, rumegus si scoarta de copac).

 

Dincolo de intentia dvs de a sustine cauza ecologista se afla desigur un interes de ordin material, astfel ca trebuie sa stiti care sunt avantajele personale in cazul in care va decideti asupra unui acoperis verde: mai intai de toate, desi este mai scump si mai complicat de instalat, acesta isi recupereaza in timp investitia, deoarece este mult mai durabil, protejand structura acoperisului si ajuta la racirea cladirii prin transpiratia plantelor, ceea ce in final presupune economii la nivelul solutiilor de racire ale casei dvs. (aer conditionat). Variatiile de temperatura de la nivelul acoperisului sunt mult mai mici, astfel ca viata acestuia este prelungita considerabil. Mai mult decat atat acoperisul verde izoleaza fonic, presupune costuri reduse de intretinere si mentine o termperatura mai scazuta a cladirilor pe timpul verii. In plus, confera un aspect deosebit locuitei dvs.

 

Si, nu in ultimul rand, contribuie la imbunatatirea conditiilor de trai la nivelul intregii comunitati, prin reducerea temperaturii si diminuarea efectelor incalzirii globale.

 

Acoperisurile verzi au devenit o practica foarte populara in Europa, in special in Germania si in Elvetia, existand deja legi care reglementeaza activitatea de "inverzire" a acoperisurilor.

 

www.incasa.ro