BERGENIA

BERGENIA-bergenia, giusepina. 

BERGENIA- bergenia, giusepina. Familia Saxifragaceae.
Aspect: tufa. Perioada de inflorire primavara
Expunere penumbra, umbra.

Cele 6 specii incluse acestui gen sunt originare din Asia centrala. Bergeniile sunt plante erbacee, perene, de gradina, avand frunzele verzi permanent, coriacee, lucioase, ovale, necrestate de mari dimensiuni, cu tonalitati de rosu-maroniu pe timp de iarna. Tulpinile subterane se prezinta sub forma de rizomi. Florile au o culoare ce poate varia de la roz la alb si pot aparea din februarie pana in mai, depinzand foarte mult de clima. Acestea se prezinta sub forma unor inflorescente sustinute pe o tulpina de circa 15-30 cm.
Plantele pot fi crescute atat in gradina unde pot forma borduri mixte, sau covoare sub arbori, dar si ca plante de ghiveci pe terase.

Cultivarea

Este usor adaptabila la toate tipurile de sol. Primavara si vara vor fi expuse la penumbra si umbra. Anual, spre sfarsitul primaverii folositi ingrasamant organic imprastiat in jurul plantei si curatati partile vestede ale acesteia. De asemenea se va administra si toamna un fertilizant organic. Nu necesita protectie speciala pe timpul iernii.

Reproducerea

In cazul unei dezvoltari excesive se impune divizarea lor, o metoda facila de a le inmulti. Divizarea se poate face in lunile septembrie si octombrie cand se despart rizomii. Pentru a adaposti cu usurinta noile tufe rezultate se recomanda plantarea lor in ghivece urmand ca amplasarea lor pe terenul dorit sa se efectueze primavara.
De asemenea se pot inmulti si prin seminte care se vor semana in lunile mai-iunie.

Specii si soiuri:

Bergenia stracheyi, specie de origine himalayana, prezinta flori rosii cu varful galben. Printre diversele soiuri intalnim soiul "Ballawley" cu flori rosii-purpurii, "Silberlicht" cu flori albe patate cu roz si "Sunningdale" cu flori liliachii.

Bergenia cordifolia, specie de origine siberiana, ajunge pana la 50 cm inaltime. Frunzele sunt carnoase, rotunde, cordate la baza. Florile sunt de culoare roz-deschis reunite in inflorescente dese atarnatoare. Dintre varietati amintim "Alba", "Grandiflora" si "Purpurea".


Bergenia purpurascens, originara din zona muntilor Himalaya si din China, este o specie cu frunze netede, ovale, marginile fiind usor ondulate. Florile sunt de culoare brun purpurii. Ajunge la o inaltime de 20-30cm.

Bergenia crassifolia prezinta flori roz-purpuriu sau lila grupate in inflorescente dense si frunze late, netede si lucioase care in timpul iernii au o tonalitate rosietica