Banana

Beneficiile nutritive ale bananei

Datorita continutului impresionant de potasiu, bananele sunt recomandate de doctori pacientilor cu lipsa de potasiu. O banana mare (25 cm) contine 602 mg potasiu si numai 140 calorii, 2 g proteine, 4 g fibra si 36 g carbohidrati. Nu este de mirare ca banana este considerata un aliment important pentru sanatatea copiilor. De asemenea banana este plina de vitamie si minerale: vitamina A, B si B6, acid folic, vitamina C, calciu, magneziu, si chiar fier si zinc. Punand la un loc toate aceste date se vede clar ca banana este printre cele mai sanatoase fructe.

banana

Utilizari medicinale ale bananei

Anemie - bogate in fier, bananele stimuleaza producerea de hemoglobine din sange, ajutand astfel in cazurile de anemie.
Presiunea arteriala - acest fruct tropical este foarte bogat in potasiu, dar cu un continut scazut de sare, este perfect pentru cei ce au probleme cu presiunea arteriala. Oamenii de stiinta din SUA merg pana la a afirma ca banana reduce riscul de crestere a presiunii arteriale si infarct.
Creste capacitatea de concentrare - cercetarile au aratat ca 200 de elevi dintr-o scoala din Marea Britanie care mancau cate o banana de 3 ori pe zi, la mesele principale, au obtinut rezultate mai bune la examene; motivul ar fi cantitateamare de potasiu din banana.
Constipatie - aliment bogat in fibre, banana ajuta la reluarea activitatii normale a intestinelor.
Depresia - conform unui studiu recent asupra persoanelor ce sufera de depresie, majoritatea au afirmat ca se simt mai bine dupa ce mananca o banana; acest lucru se intampla deoarece banana contine trytophan, un tip de proteina pe care organismul il transforma in serotonina, substanta despre care se stie ca duce la relaxare, la imbunatatirea starii afective, etc.
Muscaturile de tantari - inainte sa fugiti la prima farmacie dupa o crema impotriva muscaturilor de tantari, incercati sa frecati locul afectat cu partea interioara a coajei de banana; este un remediu foarte bun, care reduce iritatia si umflarea.
Calmeaza nervii - fiind bogate in vitamina B, bananele ajuta la calmarea sistemului nervos.
Ati stat peste noapte la servici? Studiile Institutului de Psihologie din Austria arata ca stresul de la locul de munca duce la ingerarea unor cantitati mari de ciocolata si alte produse pe baza de ciocolata. Alt studiu efectuat pe 5.000 de pacienti obezi dintr-un spital arata ca majoritatea aveau slujbe sau functii foarte solicitante. Concluzia studiului era ca, pentru a evita senzatia de foame cauzata de stres, e bine sa controlam nivelul de zahar din sange prin consumarea unor alimente care sa includa carbohidrati, cum sunt bananele.
Fumatul - bananele ii ajuta si pe cei care doresc sa se lase de fumat, prin nivelurile mari de vitamina C, A1, B6, B12 pe care le contin, precum si datorita magneziului si potasiului; acestea ajuta corpul sa se refaca dupa efectele lipsei de nicotina.
Stres - potasiul este o substanta minerala vitala, care ajuta la normalizarea batailor inimii, trimite oxigen la creier si mentine constanta cantitatea de apa din corp. Cand suntem stresati, metabolismul se accelereaza si nivelul de potasiu scade - poate fi adus la normal cu o masa de banane.
Infarct - conform revistei The New England Journal of Medicine, cine mananca banane in mod regulat isi reduce riscul de infarct cu pana la 40%.
Controleaza temperatura - multe culturi vad banana ca fiind un fruct racoritor care poate scadea atat temperatura fizica cat si cea emotionala a gravidelor.
Ulcer - banana este folosita in dietele pentru regularizarea traficului intestinal deoarece are o textura fina si moale. Este singurul fruct care poate fi mancat crud fara a face rau celor suferinzi de ulcer. De asemenea, banana neutralizeaza aciditatea crescuta si reduce iritatiile, captusind peretii stomacului.
Tratarea negilor - cei care se trateaza numai pe cale naturala, spun ca trebuie sa puneti pe neg partea interioara a unei coji de banana si sa legati cu un plasture.
Banana este un leac bun impotriva mahmurelii, mai ales daca e mancata sub forma unui milkshake indulcit cu miere. Banana calmeaza stomacul si, cu ajutorul mierii, reface nivelul de zahar din sange, in timp ce laptele calmeaza si hidrateaza organismul.

Lavinia Rorich
Gradinamea.ro