Bolile si daunatorii plantelor decorative

Frunzele si tulpinele uscate, prezenta unei substante pufoase, de culoare alba si petele maro pe suprafata frunzelor plantelor tale, sunt doar cateva semne ca acestea nu o duc prea bine. Acestea sunt de fapt indicii care atesta faptul ca plantele tale sufera de o anumita boala sau sunt invadate de daunatori. Uneori aceste simptome sunt subtile iar planta este considerata a fi sanatoasa.

Plantele decorative de apartament sunt la fel de expuse la boli si daunatori ca si cele din gradina, chiar daca stau in spatii inchise. Atunci cand plantele sunt afectate, primul gand se indreapta spre o boala sau un daunator, dar de multe ori vinovati sunt factorii de mediu: lumina, apa, caldura, aerul, hrana.

Pentru a trata corespunzator planta, este important sa depistam cauza. Bolile plantelor de apartament pot fi clasate in trei mari categorii: fungice, bacteriene si abiotice. Mai jos sunt prezentate cele mai intalnite boli ale plantelor de apartament, precum si daunatorii ce le pot ataca.

O boala destul de intalnita la plantele de interior este putregaiul. Aceasta boala se manifesta diferit, in functie de planta pe care o invadeaza. Prezenta putregaiului se face simtita prin petele de culoare cenusie sau brune inchis prezente pe frunzele sau pe tulpina plantelor. In urma atacului, tesuturile organelor se inmoaie iar pe acestea isi fac prezenta mici pete brun-violaceu acoperite cu mucegai cenusiu, in functie de specia infectata. Putregaiul apare ca urmare a umiditatii ridicate din aer sau a unei udari excesive.

O boala care creaza la fel de multe probleme plantelor de interior este fainarea. Se manifesta sub forma unei substante lipicioase de culoare alba produsa de afide, ce acopera frunzele, tulpinile si florile. Fainarea este determinata de fungi Oidium si apare in medii umede. O planta care prezinta frunze cu pete maro, cu margini galbene, poate fi una afectata de o boala fungica. O astfel de boala este rugina, care nu pune planta in pericol, dar provoaca daune estetice. Plantele a caror frunze prezinta varfuri galbene spre maro, si care in timp se inchid la culoare si acapareaza intreaga frunza, pana cand aceasta se usuca in totalitate, sunt afectate de Antracnoza.

Pe lista celor mai cunoscuti daunatori se numara Afidele, Acarienii, Nematodele, Musculitele albe, Cosenilele. Plantele afectate prezinta pete, necroze, decolororari la nivelul frunzelor. Plantele de interior au o rezistenta scazuta comparativ cu cele cultivate in gradina, deoarece conditiile in care cresc nu sunt intotdeauna adaptate nevoilor lor. Astfel, temperatura ridicata din apartament precum si umiditatea permanenta a substratului devin conditii favorabile aparitiei si inmultirii diversilor paraziti ai plantelor.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro