Bonsaiul - simbol al prestigiului si aristocratiei

bonsaiEste aproape imposibil ca unei persoane sa nu-i placa minunatul copacel ce poarta denumirea bonsai. Acesta poate oferi oricarui camin un aer distins, parca din vremurile de odinioara, iar in gradini orice privire este atrasa de minunatul copac in miniatura ce ne aminteste ca arta nu a pierit intr-un secol al tehnologiei.

Bonsaii au aparut in China acum mii de ani si erau mai mult decat niste simpli copaci crescuti intr-un vas sau intr-o tava. Erau o arta, iar aceasta purta numele pun-sai. Primele exemplare aveau frunze mici, truchiuri contorsionate, ramuri ce cresteau in forme ciudate, iar uneori micii copacei luau forme de animale.

Japonezii au imprumutat arta bonsaiului de la chinezi, in perioada Kamakura (1185-1333), prin Buddhismul Zen care s-a raspandit in perioada mentionata in toata Asia.

Intr-un timp scurt bonsaiul a devenit un simbol al prestigiului, aristocratiei si totodata a ajuns sa detina semnificatii majore in cultura generala.

Arta si filosofia bonsaiului a trecut prin schimbari majore, ajungand intr-o vreme ca pentru japonezi sa reprezinte o fuziune intre obiceiurile si credintele vechi si cele noi. Intr-un manuscris din vremea dinastiei Kamakura scria ca "placerea de a gasi si aprecia contorsiunile copaceilor din tavi inseamna sa iubesti diformitatea".

In jurul secolului al -14- lea micul copacel era vazut ca o forma de arta rafinata, intrand triumfator in inalta societate nipona. De la simplul bonsai crescut intr-un ghiveci, copacul in miniatura a ajuns o opera de arta pe care doar cei cu o situatie materiala buna puteau sa si-o permita. Astfel acesta a ajuns sa fie expus in mai toate marile case japoneze, rezistand foarte bine la schimbarile de clima.

In timp s-au dezvoltat si perfectionat noi metode de a tunde planta, aceasta capatand astazi noi forme si intelesuri, scopul final fiind cel de a aduce in gradini si camine caldura orientala si cunostintele unei culturi vii.

GradinaMea.ro