Bougainvillea

BougainvilleaA

BougainvilleaB

BougainvilleaC

Origine: Brazilia

Descriere:
Bougainvillea are flori purpurii, rosii, albe, portocalii si chiar si bicolore... Nimeni nu se poate gandi la vreun peisaj din Grecia, pe timpul verii, fara sa includa si impresionantele bougainvillea care adauga culoare fiecarui colt, in curti sau pe fundalul alb-albastru al insulelor grecesti. Cu toate acestea, bougainvillea nu este o planta originara din zona Mediteranei, ci din Brazilia.

Bougainvillea se dezvolta bine in toate tipurile de pamant si mai ales daca e plantat in ghivece mari, asezate pe balcon. Pamantul trebuie sa fie insa foarte usor drenabil deoarece cantitatile mari de apa dauneaza plantei. Primavara, cand vremea incepe sa se incalzeasca, apar frunzele, iar apoi apar bobocii. Florile apar la capatul ramurilor si dureaza mult. In climatele temperate inflorirea incepe primavara devreme si dureaza pana cand vine frigul. Toamna tarziu cand vremea incepe sa se raceasca, frunzele se ingalbenesc si cad, asa ca iarna bougainvillea arata ca orice copac desfrunzit.

BougainvilleaD

BougainvilleaE

Ingrijire:
Bougainvillea este un arbust rezistent, care nu necesita foarte multa ingrijire. Este rezistent si la infectarea cu insecte sau diferite boli, dar daca ii verificati foliajul si tulpina la fel ca la celelalte plante, veti reusi sa preveniti orice problema.

Fiind o planta tropicala la origine, bougainvillea are nevoie de multa lumina. Este recomandat sa plantati arbustul intr-un loc in care sa primeasca direct razele soarelui. Nu uitati ca bougainvillea nu infloreste daca nu beneficiaza de soare direct cel putin 8 ore pe zi.

Arbustul de uda numai cand frunzele incep sa se ofileasca. Nu exagerati cu udatul pentru ca fie ii vor cadea frunzele, fie foliajul nu se va dezvolta la fel de bine si nu va inflori. De asemenea, aveti grija cum fertilizati planta pentru ca daca o tratati prea mult nu va inflori.

Bougainvillea nu trebuie expusa la temperaturi scazute si nici curenti de aer puternici. Cel mai bine e sa asezati planta langa un perete, sa o tutorati pe un suport, sau sa o amplasati in oricare alt loc ferit si sa o legati bine. Daca vreti ca bougainvillea sa creasca mai repede in inaltime (din locul in care ati plantat-o pana la balcon, de exemplu), antrenati-o pe un suport sau legati-o cu sarma; aveti grija ca sarma sa fie din aceea infasurata in plastic. Nu legati ramurile prea strans pentru ca acestea se pot rupe usor.

Daca locuiti in zone in care iarna sunt temperaturi foarte scazute, e recomandabil sa acoperiti arbustul cu o folie de plastic ca sa nu inghete. Nu uitati sa faceti cateva gauri in folie pentru ca sa se poata evapora umezeala. Daca bougainvillea a fost afectata de ger, dar totusi nu a murit, ramuri noi vor aparea cu siguranta primavaram dar se va dezvolta mai greu.

Bougainvillea este un arbust care nu are neaparat nevoie de taieri de formare. Oricum, daca doriti totusi sa il taiati, puteti sa o faceti oricand in timpul anului, dar nu uitati ca noile ramuri se dezvolta numai primavara, cand temperaturile incep sa creasca (asa ca daca taiati bougainvillea si nu creste, nu va alarmati). Dupa ce florile au trecut e nevoie sa rupeti ramurile subtiri de care au fost prinse acestea.

Ramurile bougainvilleei devin lemnoase in timp, asa ca atunci cand va ganditi sa tutorati arbustul trebuie sa stiti ca mai tarziu nu il veti mai putea muta. Trebuie deci sa va hotarati in ce loc veti planta bougainvillea si sa stiti ca acolo va ramane pentru multi ani.

Lavinia Rorich
Gradinamea.ro