Broccoli si sanatatea

broccoli

 

Cu totii stim cat de sanatos este consumul de legume.  Ne referim acum la varza si legume inrudite, broccoli, conopida.  Daca digestia este ingreunata de consumul de varza, acest lucru nu este la fel in cazul in care mancam broccoli. Astfel este posibil  sa consumam zilnic broccoli, avand in vedere valoarea sa in afectiuni dintre cele mai grave.

 

In antichitatea romana se credea ca varza are proprietati anticancerigene si de aceea era folosita in medicina.

 

 

Proprietatile verzei au fost demonstrate prin studii amanuntite, cei care consuma frecvent aceasta leguma,  dar si celelalte legume crucifere sunt mai putin expusi cancerului in special cel de colon si stomac, ba chiar si cancer de san.

 

 

Se pare ca daca veti consuma macar doua linguri de varza gatita zilnic, veti reduce riscul de cancer stomac, aceasta concluzie aparand in urma unui studiu facut in China. Potrivit unor studii din Hawaii, pacientii bolnavi de cancer la plamani care au urmat o dieta bazata pe aceste legume, mai ales cu broccoli si-au marit durata de viata.

 

 

Cercetatorii au descoperit ca legumele crucifere pot stopa cancerul de san, substantele din varza neutralizand nivelul ridicat de estrogen.

 

 

 

Testele efectuate pe animale cu tumori arata ca cele care au fost hranite cu varza si legume verzi, in general, au inregistrat stopari ale raspandirii cancerului, potrivit cercetarilor de la Universitatea din Nebraska.

 

 

 

Pentru a beneficia la maximum de efectele benefice ale acestor legume trebuie sa le alegeti cu grija atunci cand le cumparati.  Alegeti intotdeauna varza mai grea si mai indesata. Exceptie face varza Savoy care este mai usoara si mai putin compacta. Evitati sa cumparati varza taiata in doua sau in patru pentru ca aceasta isi pierde vitaminele in special vitamina C imediat ce este taiata. Cumparati verze de Bruxelles mici si ferme, de culoare verde inchis nu galben. Cautati broccoli de culoare verde albastrui inchis, aceastea sunt sigur proaspete. Cu cat culoarea e mai inchisa cu atat au mai multi antioxidanti.

 

 

Legumele congelate retin cei mai multi agenti anticancerigeni, deci sunt de preferat legumelor din conserve.

 

Cum sa pastrati mai bine aceste legume in bucataria dumneavoastra? Nimic mai simplu, por fi si congelate in pungi de plastic perforate. Pentru a nu pierde vitamina C folositi-le imediat dupa taiere sau pasare.

 

 

Pentru mai bune rezultate consumati aceste legume inabusite putin sau  in supa. Evitati sosurile grase, branza.

 

 

La restaurant comandati conopida si broccoli fierte, la fel si varza. Puteti consuma salata de varza cu otet,  nu cu sosuri grele din maioneza sau smantana.

 

gradinamea.ro

Octombrie 2007