Gaseste-ti echilibrul

Gaseste-ti echilibrulEchilibrul consta intr-o justa im­partire intre orele pe care le consacram  serviciului, cele pe care le inchinam som­nului si cele pe care le dedicam distractiilor. Cum ziua nu are decat 24 de ore, vechea regula a celor 8 ore / 8 ore / 8 ore ramane inca orarul cel mai echilibrat si cel pe care ar trebui sa-l si adoptam. Putem, desigur, sa incal­cam unul sau altul dintre aceste teritorii, fara a vedea apa­rand probleme. Putem chiar, pe termen scurt sau mediu, sa traim intr-un dezechilibru fla­grant, pro­vocat de vreo situatie speciala si tem­po­rara. Atunci cand nu este vorba decat de o perioada trecatoare, corpul nostru reactioneaza in mod sa natos, pentru ca mintea stie sa-i reaminteasca faptul ca este vorba de o privatiune impusa.

 

Atunci cand dezechilibrul persista, problemele incep, mai devreme sau mai tarziu, sa iasa la supra­fata. De fapt, daca situatia nu se remediaza in scurt timp, risca sa apara un cerc vicios. Nu putem ­dormi numai cateva ore pe noapte, timp de mai multe luni, si asta fara a resimti efectele de­vastatoare atat in plan psihologic, dar si fizic. Nu putem lucra 20 de ore din 24 fara ca familia noastra sa se planga, fara ca tensiunea sa creasca si, o data cu ea, si stresul si tot ceea ce aduce el. Nu ne putem pe­trece tot timpul distrandu-ne, fara ca respectul de sine si senti­mentul de realizare personala sa nu fie distruse.

 

Pentru sanatatea mentala

Echilibrul pe toate planurile este necesar sa­natatii, de aceea trebuie sa incercam tot timpul sa il pastram sau sa il regasim, atunci cand anarhia incearca sa isi faca loc. Nu putem sa mizam totul pe o carte, fara ca o parte din noi sa sufere.

 

Din punct de vedere al sanatatii mentale este la fel de important sa ne organizam asa cum trebuie momentele de distractie. Un cuplu care isi petrece tot timpul liber cu copiii o face cu siguranta cu bune intentii: pentru ca ii iubeste enorm; dupa ce i-au lasat in ingrijirea cuiva toata saptamana pentru a putea sa-si castige o paine, le este greu sa ii lase din nou in grija altcuiva in week-end pentru a putea iesi ei undeva. Astfel de parinti uita inainte de toate ca, totusi, sunt un cuplu. Daca vor ca relatia lor sa mai functioneze trebuie sa-si acorde timp sa stea si singuri, in intimitate, din cand in cand. Asta face parte din echilibrul general al vietii.

 

Tot astfel, in plan personal, trebuie sa facem in asa fel incat sa avem de castigat din asta. Inainte de a fi parinti, inainte de a fi soti, am fost si suntem indivizi, persoane in sine, cu propriile noastre nevoi. Noi insine trebuie sa avem grija sa ne satisfacem aceste nevoi. Noi insine trebuie sa avem grija de realizarea noastra personala si individuala, in afara tuturor celorlalte roluri pe care le avem. Atunci cand actionam astfel, ne consolidam respectul de sine si evi­tam frustrarea. Ne asiguram ca ne vom pastra spiritul sanatos si vom avea toate sansele sa ne men­tinem sanatatea generala.

 

Evitarea tuturor exceselor

Numeroase probleme de sanatate apar ca ur­mare a exceselor noastre. Inlocuind toate ex­cesele din viata noastra cu moderatia, vom reusi sa ne re­castigam sanatatea sau sa o mentinem. Deseori este un exercitiu greu de realizat, pentru ca excesele noastre se manifesta in domeniile care ne atrag cel mai mult. Ni se cere sa ne lipsim de placeri... Pentru a reusi sa facem acest lucru trebuie sa ne convingem singuri ca moderatia ne va da sansa de a ne bucura de aceste mici placeri mai mult timp decat excesul.

 

Bineinteles, o astfel de fraza nu va reusi niciodata sa vina de hac celor mai puternice depen­dente, si atunci cand vorbim de exces ne aflam - pe buna dreptate - mai mult ca oricand, in domeniul de­pen­dentei. Pentru a completa acest sumbru ta­blou trebuie sa spunem ca avem prostul obicei de a de­pinde, in general, de tot ceea ce este mai rau ­pen­tru noi: suntem dependenti de tigari, de cafea, de zahar, de alcool, de medicamente, chiar de droguri etc. Dependenta noastra ne ucide putin cate putin; zi dupa zi, ea produce dezastre in corpul nostru.

 

Este evident ca, daca cel mai important tel in viata este pentru noi acela de a fi sanatosi, este in avan­tajul nostru sa renuntam cat mai repede la toate aceste sub­stante. Daca nu reusim sa renun­tam la aceste obiceiuri, cel putin sa incercam sa moderam cat mai mult con­su­mul acestora. Cei care nu reusesc singuri trebuie sa stie ca exista o multime de po­sibilitati pentru a ajuta persoanele care au cazut prada unei de­pendente, ori­care ar fi ea. Intalnim astazi grupuri de ''bulimici anonimi'', de ''dependenti afectiv anonimi'', de ''de­pendenti de jocuri de noroc anonimi'', de ''co­cai­nomani anonimi'' etc. Aceste gru­puri functio­nea­za, aproape toate, dupa aceeasi conceptie cu a ''alcoolicilor anonimi'' (A.A.). Este vorba numai de indivizi care se regrupeaza sub acoperisul anonimatului pentru a-si impartasi experienta si pentru a o auzi pe a celor­lalti. Aceste intalniri au loc pretutindeni in lume si sunt gratuite. Ele prezinta un mod de viata (cele ''12 etape'') care incearca sa ii orienteze pe adep­tii lor spre esential si sa le cultive viata spirituala. Mi­lioane de persoane au reusit sa-si invinga depen­dentele frecventand aceste gru­puri si au putut sa-si reia controlul asupra vietii si sanatatii lor.

 

O buna igiena de viata

Un mod de viata, prin excelenta cel care vizeaza sanatatea si longevitatea, este extrem de simplu si cunoscut de mult timp. Sa te adaptezi in mod riguros acestuia inseamna sa alegi sa traiesti din plin si sa-ti maresti speranta de viata.

 

Astfel, daca aceasta va este dorinta, ar trebui, inainte de toate, sa dormiti cel putin sapte sau opt ore pe noapte (pentru un adult de varsta medie). La trezire, ar trebui sa luati un mic dejun complet, sa mancati cele trei mese pe zi si sa va abtineti sa mai rontaiti ceva intre mese. Ar trebui, in plus, sa cautati sa va pastrati greutatea normala si, evident, sa faceti regulat activitate fizica. In sfarsit, consumul de alcool ar trebui sa se limiteze la cel mult doua pahare pe zi (ceea ce nu e totusi chiar atat de greu!). Ar trebui, bineinteles, sa evitati sa fumati.

 

Cu cat veti respecta aceste reguli, cu atat va vor spori sansele de a trai sanatos. Dimpotriva, daca stilul dumneavoastra de viata lasa de dorit, va expuneti unor boli precum diabetul, cancerul, ar­trita, osteoporoza, crescand riscul aparitiei bolilor cardiace.

 

Echilibrul: sase mari domenii

Pentru a ne bucura de un sentiment de ple­nitudine trebuie sa multumim mai multe parti din noi insine. Ingrijirea propriului corp constituie o baza buna pentru sanatate, dar nu este suficient. Tre­buie sa ajungem si sa legam aceasta preocupare si de aceea pentru spirit, in asa fel incat sa cream o armonie intr-adevar propice unei stari bune de sanatate. Astfel, in afara aspectului pur fizic, ingrijirea sanatatii ar trebui sa se orienteze si asupra partii emotionale: a lua in considerare emotiile pe care le traim, a invata sa le cunoastem, sa le con­trolam si sa le traim cum trebuie. Atunci cand abandonam acest control emotional, lasam o mare parte din noi insine prada hazardului, cu toate riscurile pe care acest fapt le comporta pe planul sanatatii.

 

Un echilibru sanatos reclama si o viata sociala infloritoare. Fiinta umana este facuta pentru a im­partasi, pentru a comunica, pentru a da sau pentru a primi. Prin contactul cu ceilalti ne imbogatim si ne ener­gizam. O viata singuratica ne desparte cu siguranta de o potentiala bunastare. Viata sociala ne ofera ocazia sa ne eliberam de ''dictatura'' ser­viciului si a familiei. Ea ne deschide noi orizon­turi si ne ajuta sa ramanem vii. Viata sociala este patria prietenilor, iar pe pamantul prieteniei sufe­rintele devin mai usoare.

 

Sanatatea trece si prin intelect. Cu cat vom ramane mai activi in acest plan, cu atat vom fi mai capabili sa ne pastram si mai mult capacitatile inte­lectuale. Ca si corpul, creierul are nevoie sa fie pus ''la munca'' pentru a nu se atrofia; atunci, sa-l folo­sim fara rezerve!

 

Pentru a trai intr-un echilibru perfect nu ar trebui sa neglijam nici aspectul psihologic. Reactiile noastre la evenimentele zilnice sunt determinate de multe procese interne care pun in miscare emotii, perceptii, valori si un enorm bagaj de evenimente trecute. Suntem fiinte complexe, in care exista atatea elemente disparate, incat ni se intampla sa avem impresia uneori ca ne pierdem controlul asupra noastra, ca nu mai stim foarte bine unde ne aflam, dupa care ne reluam drumul. Sa ne acordam aten­tia cuvenita, sa incercam sa ne intelegem reactiile, sa ne detasam, sa ne exprimam nevoile, sa cerem ajutor atunci cand ceata devine prea densa, iata ce putem face pentru a ne mentine echilibrul psi­hic. Atunci cand stim ca o mare parte dintre bolile fizice sunt de origine psihica (cum au de­mon­strat deja mai multe studii americane), intelegem mult mai mult interesul pe care-l avem de a acorda impor­tanta acestui domeniu.

 

In sfarsit, un spirit bine hranit completeaza tabloul unei vieti cu adevarat echilibrate. Viata spiri­tuala vine sa inchida cercul cu o introspectie in­dreptata catre fortele Universului. Ea ofera momente de binecuvantare intre sine si lume, momente de liniste si de calm care ne permit sa fim cuprinsi de seninatate. Este o plonjare in lumina, in insasi esenta vietii. Este o cautare a sensului.