Cantarele corporale si de bucatarie

            In orice casa trebuie sa existe un cantar pentru masurarea greutatii corporale si din nici o bucatarie nu trebuie sa lipseasca un cantar pentru a masura corect toate ingredientele pentru mancarea sau prajitura preferata.

 

Cantarele pentru masurarea greutatii umane sunt de mai multe feluri. In primul rand pentru bebelusi pana intr-un an exista doua feluri de cantare, cel clasic din fier cu cosulet de plasa sudat sau atasabil, mai greu de calibrat si nu foarte precis, inca des folosit in dispensarele de copii din Romania si cantarul modern electronic cu cosulet ergonomic de plastic. Evident ultimul costa mult mai mult decat primul.

Tot in institutiile sanitare se folosesc cantarele cu tija inalta, la fel de imprecise ca si cele clasice trapezoidale, din fier acoperit cu putina piele colorata sau musama, folosibile dupa varsta de 1 an, cand copilul poata sta singur in picioare. Evitati sa le tineti in mediu cu mult abur pentru ca in timp ruginesc.

           

 

Cele mai bune sunt cele electronice, moderne care va indica la gram greutatea. Acestea pot fi folosite atat de adulti dar si de copii. Designul lor este mult mai atractiv si modern, majoritatea fiind transparente si cu puncte speciale pentru marcarea pozitiei corecte care trebuie adoptata. Pretul unui cantar electronic este in jur de 200 ron.

            In bucatarie trebuie sa aveti un cantar mai ales daca aveti copii mici sau doriti sa tineti o dieta riguroasa care presupune portii precise de mancare. Majoritatea au mostenire cantare vechi mecanice produse de Balanta Sibiu, cu cos din plastic dreptunghilar si cu reglare manuala, cantarind o greutate maxima acceptata de 10kg. Daca sunt calibrate bine puteti avea incredere in ceea ce va arata.

 

 

Mai nou insa au aparut cantarele de bucatarie electronice pe baza de baterii care au o acuratete net superioara celor vechi. Acestea sunt de mai multe dimensiuni si cu mai multe forme. Sunt oricum mai usoare decat cele vechi. Unele au platforma dreapta iar altele au incorporat si un recipient pentru lichide. Modelele mai vechi au vas de plastic fixat pe o tija inalta.

            La nevoie puteti folosi si cantarele de mana prevazute cu carlig dar acestea nu arata greutatea corecta intotdeauna. Cantitatile se vor limita la kg sau jumatati de kg. au aparut si cantarele de mana electronice mult mai bune decat cele mecanice, avand o marja de eroare mult mai mica.

 

In comert exista cantare electronice comerciale cu alimentare prin cablu electric. Daca tineti neaparat puteti utiliza un astfel de cantar si in bucataria dumneavoastra, sunt ideale pentru cantitati de alimente mai mari. Trebuie sa aveti grija unde il plasati pentru ca ocupa ceva spatiu si trebuie alimentat la priza.

 

            Pentru depozite sunt folosite cantarele de capacitate mare, putand cantari cel putin 60kg de marfa.

www.incasa.ro

13 april 2007

Altheate