Cartoful

CartofulEste necesar sa se foloseasca numai soiuri care formeaza tuberculi cat mai devreme, dintre care mentionam: Ostara, Sirtema, Resy, Desiree, Semenic, s.a.
Terenul: cartoful are nevoie de un pamant usor si bogat in substante hranitoare. Terenul ales se lucreaza din toamna printr-o aratura adanca la 25-30 cm, cand se si aplica gunoiul de grajd (15-20 tone la 5000 mp. In primavara solul se niveleaza si se ingrasa suplimentar pe tot terenul sau la cuib, cu un amestec de mranita si cenusa.
Pentru obtinerea de productii mari si timpurii, tuberculii trebuie sa fie sanatosi, iar la plantare sa fie deja incoltiti.
Plantarea se va face cat mai devreme, la inceputul lunii martie in zonele mai calde si pana la 10 aprilie in zonele mai reci.
Se vor folosi adaposturi din folie de polietilena pentru protejarea culturii de brumele tarzii de primavara.
Distanta de plantare este de 60-70 cm intre randuri si 30-35 cm pe rand, cuiburile facandu-se la adancimea de cca 10-15 cm. Tuberculii incoltiti se asaza cu grija pe o parte pentru a nu li se rupe coltii, cei mari putand fi taiati in doua, astfel incat fiecare parte sa aiba cate 2-3 colti.
Ingrijirea cartofilor
Cand lastarii au ajuns la 10-12 cm se praseste, apoi dupa 2-3 saptamani se mai face o prasila, cand se musuroiesc plantele.
Pentru obtinerea de productii mari, cultura trebuie udata si ingrasata suplimentar, prima oara la 10-15 zile de la rasarire, apoi dupa 10-20 zile.
Cand plantele infloresc se formeaza si tuberculii.
Pentru prima recolta se desface cu grija pamantul din jurul tufei si se culeg numai tuberculii mai mari (de marimea unui ou). Pamantul se trage la loc, se uda si se reface musuroiul pentru a se forma noi tuberculi.
De pe o suprafata de 5000 mp se pot obtine 7500-10000 kg cartofi timpurii.