Casa in stil toscan

            Stilul toscan este o combinatie interesanta si reusita intre mai multe materiale de genul piatra naturala, lemn si multa culoare. Se poate spune ca aceasta casa este inspirata de elemenetele naturii.

 

 

Acest stil de decorare se remarca prin casute rustice din piatra pe dealuri insorite, cu podele de marmura sau parchet masiv, mobilier masiv de lemn, pereti de piatra cu insertii si accesorii de fier forjat. Pentru ca este atat de idilic, confortabil, dar mai ales simplu, stilul toscan este foarte popular in decoratiunile actuale.

     

    

   

Folosirea materialelor dure dau totusi un aer cald si primitor, familiar,  unde nimic nu este stralucitor sau nu pare a fi nou. Marmura alba sau roz aflata in regiune la indemana este folosita pentru podele, arcade sau coloane. Acoperisurile de teracota rosie in combinatie cu teracota alba se vad pretudindeni si reprezinta una din caracteristici. Ferestrele sunt mai mult inalte decat late si sunt acoperite cu obloane de lemn.

  

Spatiile din jurul casei sunt si ele foarte importante, stilul toscan cuprinzand o poteca, o logie sau portic. Aleile sau potecile sunt facute din piatra sau caramida, iar iarba creste nestingherita printre ele. Apa este un element important in decorare asa ca multe case au o mica fantana in centrul curtii. Si statuile de marmura sunt des folosite.

     
    Camerele traditionale toscane sunt destul de mici si intunecate, cu candelabre scunde. Astazi aceste camere au grinzi de lemn, tavane inalte, tencuiala venetiana, ferestre fara obloane pentru a avea mai multa lumina naturala. Peretii de piatra sunt lasati naturali.

            Culorile sunt naturale. Teracota, caramizile rosii, ocru sau verzi, galbene sunt peste tot. Albastrul si verdele sunt adaugate pentru a atenua efectul de canicula in zonele calduroase italiene.

De obicei peretii sunt vopsiti cu alb sau gri deschis iar lemnul si piatra completeaza prin naturaletea culorilor lor. Tavanele au o tenta mai inchisa. Tencuiala venetiana este o tehnica noua pentru a adauga textura si culoare noilor cladiri. Este folosita mult stucatura si fresca.

     

Covoarele vechi adauga atmosferei o tenta de caldura si culoare. Matasea si catifeaua se regasesc in draperii, perdele si lenjerie de pat. Mesele sunt acoperite cu dantele. Tesaturile au motive florale, tapiseriile sunt incarcate de flori si culori aurii.

Accesoriile sunt de obicei din fier, lemn sau ceramica. Vase foarte inalte din fier  incadreaza usile. Suporturile pentru lumanari sunt din lemn de diferite culori. Seturile de ceramica au drept motive frunza si fructele maslinului. Lampadarele sau veiozele sunt din fier.

Mobila toscana este una cu linii simple, drepte si este fabricata local. De cele mai multe ori piesele de mobilier sunt pictate manual. Accentele de fier sau marmura sunt ceva comun. Noile mobile de culoare inchisa sunt antichizate din fabrica pentru a se apropia cat mai mult de mobila traditionala. Bufeturile si armoirele se gasesc in fiecare incapere si sunt folosite pentru vesela, lenjerie. Usile de la intrare sunt lasate de obicei deschise.

            Din bucataria toscana nu lipseste masa lunga din lemn, in jurul careia se aduna intreaga familie. De asemenea bucataria are multe rafturi deschise si bufeturi unde este expusa ceramica si vesela cu desene cu struguri, floarea saoarelui sau levantica. Chiuveta este facuta din piatra naturala sau portelan iar dulapiorul de dedesubt este din fier inchis la culoare. Cuptorul este acoperit cu un capac de cupru mare.

            Bucataria specifica are si multe flori si plante aromatice proaspete asezate in vaze sau uscate de genul cepei sau usturoiului facut funii.

            Baia este decorata cu mozaic de piatra si sticla colorata.

www.incasa.ro

Altheate

01 octombrie 2007