Ce stil decorativ preferati?

Trebuie sa va cunoasteti gusturile in acest domeniu, ceea ce vi se potriveste, sa stiti ce se gaseste pe piata la un moment dat (in magazine, dar si practic) si sa cautati mereu surse de inspiratie pe paginile web specializate, in reviste sau in emisiunile de televiziune.

Totul se realizeaza in timp
Sa zicem ca sunteti o persoana care nu are cunostinte in domeniul decoratiunilor interioare
si nici in ceea ce priveste stilurile decorative, insa circumstantele va obliga sa va documentati - de exemplu, trebuie/doriti sa va redecorati o camera sau intreaga casa, asa ca trebuie, evident, sa stiti ce produse exista pe piata, ce stiluri si trend-uri circula.

Primul sfat ar fi sa nu va grabiti; explorati paginile web care trateaza acest subiect, cititi cu rabdare revistele de amenajari, etc. Daca e vorba de un apartament nou cumparat sau inchiriat, dar nemobilat, atunci priviti camerele in diferite momente ale zilei, casa va dati seama ce destinatie veti da fiecarei incaperi.

Daca nu aveti timp pentru toate acestea, desigur, cel mai simplu ar fi sa angajati un decorator de interioare. In acest caz insa, trebuie sa aveti dinainte un buget bine stabilit, pentru ca altfel incercarea nu va da roade.

Antrenati-va ochiul cu elemente de design
Admirarea caselor, a stilurilor in care acestea au fost construite si decorate ar trebui sa
devina o obisnuinta, daca vreti sa invatati cat mai multe in acest domeniu. Fie ca luati masa intr-un restaurant sau vizitati un muzeu sau galerie de arta, observati cu atentie si detaliile decorative din incaperi. Mai mult, acest simt va fi fi antrenat cand urmariti decorurile folosite in filme; acestea sunt realizate de designerii de platou care au grija pana si de cel mai mic detaliu. Intrebati prietenii sau cunostiintele ale caror case le admirati ce anume au facut de au obtinut aspectul si atmosfera care va place si dvs. - majoritatea se vor simti flatati de o astfel de intrebare si va vor da sfaturi cu cea mai mare placere. Mai departe, poate cel mai important sfat este sa alegeti din toate stilurile si trend-urile ceea ce va place, pentru a crea un mediu placut, in care sa va simtiti intr-adevar bine.

Ce anume va place?
Ce culoare va place sau care anume va inspira starea sufleteasca pe care vreti sa o
imprimati camerei? V aplac nuantele mai inchise, sau cele mai deschise? Culorile puternice sau pastelate? Dar texturile - le preferati pe cele naturale sau cele care au fost prelucrate? Va plac antichitatile, reproducerile sau arta moderna? In ce tip de camera preferati sa va petreceti timpul - confortabila sau ultra-moderna?

In final, nu va amenajati locuinta numai pentru a-i impresiona pe ceilalti sau numai pentru a le demonstra ca stiti care sunt ultimele trenduri in domeniu (fara ca acestea sa va placa prea mult). Amenajati spatiul pentru  dvs. si pentru cei dragi, pentru familie. Pana ala urma, prietenii, rudele si/sau cunostintele vin numai in vizita - dvs. va trebui sa locuiti acolo, zi si noapte.

Pentru a va veni in ajutor, va prezentam pe scurt cateva stiluri decorative.

stilul tradiutional
Stilul traditional este in general formal si sofisticat, ceea ce il fac nemuritor; el poate fi ales oricand, pentru ca va arata la fel de bine si acum, ca si acum 100 de ani. Caracteristice sunt prezenta antichitatilor sau reproducerilor de foarte buna calitate (atat la obiectele de arta, cat si la piesele de mobilier), folosirea esentelor scumpe de lemn, scaune tapisate, culori blande (de obicei nu sunt prezente contraste puternice). Accentul cade pe confort, stil, rafinament si eleganta.

Materialele textile folosite sunt luxoase, de foarte buna calitate, la fel ca si corpurile de iluminat. Printre accesorii gasin tablouri, imprimeuri vechi, sculpturi, etc. In camerele decorate in acest stil, elementele si detaliile decorative sunt gandite foarte bine, astfel ca aspectul general este de formal, ordine.

stilul modern
Avand radacinile in miscarea Bauhaus din anii 1920, stilul modern (cunoscut si sub numele de contemporan) trateaza spatiul interior aproape la fel ca pe un obiect de arta tridimensional, lucrand la echilibrarea formei, culorilor si texturilor, inlaturand dezordinea.

Suprafetele sunt simple, culorile sunt de obicei curate si pure, formele sunt geometrice, cu detalii si finisaje clare. Aspectul general este de simplitate si stralucire. Materialele folosite sunt fie naturale, de cea mai buna calitate (matase si bumbac, gresie sau marmura, de exemplu) sau facute manual.

stil country
Stilul rustic (sau country, cum este cunoscut in afara) este o combinatie de alte stiluri asemanatoare - natural, floral, romantic, marin, cottage, colonial, etc. Elementele definitorii sunt materialele si texturile mai degraba naturale, care nu au fost prelucrate; culorile si design-ul imita ceea ce se gaseste in natura (motive florale, culori, de exemplu); mobilierul este simplu si lucrat manual; obiectele de arta moderna sunt absente.

stil casual
Stilul casual mai este denumit si eclectic - este caracterizat prin alegerea cu grija si combinarea armonioasa a pieselor de mobilier, a corpurilor de iluminat, culorilor, texturilor si accesoriilor decorative. Stilul casual necesita o mana de exeprt pentru ca implica asezarea laolalta a vechiului cu modernul (e vorba, de exemplu, de combinarea liniilor simple, drepte ale influentelor contemporane cu elementele de tip rustic, toate trebuind sa creeze un tot unitar, cu ajutorul culorii si texturilor).

Cele mai interesante camere decorate in stil casual sunt cele in care s-a reusit imbinarea a doua sau trei stiluri diferite; de cele mai multe ori ele se amenajeaza in jurul unei teme decorative, a unei culori sau forme.