Confectionarea storurilor

storuriStorurile - cele mai simple forme de jaluzele - le puteti cumpara din magazine, unde se prezinta sub diverse forme si modele sau vi le puteti confectiona chiar dvs. Inainte de a incepe, calculati cantitatea de material necesar, masurand cadrele ferestrelor pe inaltime si latime si adaugand 10% material si 30 cm in plus pentru lungime, necesari pentru aranjarea jaluzelei in jurul rolei si a sipcii. In plus, veti mai avea nevoie de urmatoarele instrumente de lucru: ruleta, fierastrau mic, foarfeca, smirghel, masina de cusut, chit si materiale: trusa pentru storuri (contine, de regula: o rola de lemn (sau metalica) si suportii de fixare), tesatura, apret sub forma de spay, ata.

Mai intai de toate potriviti suportul storului (din trusa pentru jaluzele), urmand instructiunile producatorului; este foarte posibil ca rola din trusa sa nu se potriveasca la fereastra, astfel ca trebuie sa masurati distanta dintre suporturi si sa taiati rola la dimensiunile necesare, cu fierastraul. Pasul urmator consta in taierea materialului la dimensiunile corespunzatoare, tinand cont de mentiunile anterioare si apretarea acestuia, conform instructiunilor de pe spray. Dupa aceasta lasati materialul sa se usuce. 

Odata uscat si intarit, materialul va fi masurat la dimensiunile exacte si se vor trasa liniile de ghidaj cu creta de croitorie. Taiati tesatura la dimensiunile necesare pentru stor, cu grija sa nu-l indoiti sau incretiti. Masurati circumferinta sipcii, in functie de care faceti un tiv pe partea din dos a materialului si fixati-l cu bolduri. Inainte de a-l coase tivul, fixati sipca in el pentru a va asigura ca se potriveste. Faceti un semn in locul in care trebuie taiata sipca, in cazul in care aceasta este prea lunga si aduceti-o la dimensiunile potrivite cu ajutorul fierastrului. Slefuiti marginile neregulate ale sipcii cu smirghelul.

Dupa ce scoateti sipca din tiv, coaseti-l in linie dreapta, folosind ata de aceeasi culoare cu materialul pentru storuri. Deoarece este foarte rigid, din cauza apretului, aveti grija ca materialul sa nu se sifoneze sau sa se indoaie.

Dezlipiti hartia care acopera partea lipicioasa a rolei si atasati cu grija materialul, presandu-l astfel incat sa se lipeasca de rola. Daca rola este din lemn, atunci tesatura poate fi fixata cu adezivul de pe ea, insa pentru mai multa siguranta este recomandat sa fixati materialul cu ajutorul unor capse. Rasuciti apoi materialul pe rola, tinand-o fixa (in timp ce materialul va fi rulat).

Introduceti sipca in tivul storului si asezati dopurile de fixare la capetele acesteia. Fixati storurile la suporti, apoi ridicati-le si coborati-le usor, pentru a verifica daca functioneaza.

Sa aveti spor!

Foto: jaluzele-ro.ro

Corina Dovinca
InCasa.ro