Idei pentru plasarea jaluzelelor si transperantelor

Sfaturi:
- nu folositi jaluzele cu lamele mai inguste de 2,5 cm;
- jaluzelele nu trebuie neaparat sa fie folosite la ferestre; ele pot masca dulapurile din camara sau de pe hol, iar in spatele lor puteti ''ascunde'' vasele de bucatarie, proviziile din camara, etc.

Si jaluzele, si transperante
Cand apar situatii speciale, cele doua se pot combina. UN astfel de exemplu o constituie ''acoperirea'' uneo ferestre rotunde. Prin urmare, cand vine vorba de ferestre cu dimensiuni si forme ciudate, infrumusetarea acestora nu trebuie sa fie neaparat foarte somptuoasa. De obicei se instaleaza o galerie pentru jaluzele deasupra, iar dedesupt se pun transperantele. Aceeasi idee functioneaza si pentru baie, unde combinatia ofera cantitatea suficienta de lumina si intimitate

Pentru ferestrele construite in perete
- Se potrivesc cel mai bine cand: vreti sa scoateti in evidenta stucaturi decorative, sau cand vreti sa dublati draperiile cu jaluzele sau transperante, pentru ca fereastra sa nu para prea inalta.
- Pentru transperante: luati masuratori exacte, pentru ca acestea sa se potriveasca perfect in locul respectiv (daca sunt mai mici, prin locurile neacoperite va intra prea multa lumina). Masurati fereastra pe diagonala, pentru a va asigura ca este corect construita; daca nu, atunci mai bine prindeti galeria pe perete.
- Pentru jaluzele: Masurati cu atentie dimensiunile ferestrei, la fel ca in cazul in care ati dori sa asezati transperante.
- Sfat: Cornisele mari si ferestrele foarte incarcate nu sunt la moda acum; se prefera un stil mai simplu, desi fereastra este acoperita cu mai multe straturi de materiale: jaluzelele si draperia.

Pentru ferestrele obisnuite
- Se potrivesc cel mai bine cand: doriti sa dati impresia ca fereastra este mai mare decat in realitate; in aceasta situatie, jaluzelele vor fi prinse din acelasi loc ca galeria draperiei.
- Pentru transperante: vor arata cel mai bine daca au aceleasi dimensiuni sau sunt putin mai mari decat rama ferestrei; eventual, daca fereastra este acoperita cu doua fasii, acestea se pot intercala pentru ca atunci cand sunt deschise sa nu lase sa patrunda in interior nici o raza de lumina.
- Pentru jaluzele: jaluzelele cu lamele mai late trebuie instalate in asa fel incat sa fie mai departate de perete (acestea sunt potrivite pentru ferestrele amplasate in nisele din perete).
- Sfat: Incercati sa alegeti jaluzele sau transperante care sa aiba exact dimensiunea ramei ferestrei, astfel incat sa ascunda lemnaria; ea trebuie sa cada de sus pana peste pervaz si sa cuprinda toata latimea ferestrei.

Amplasate deasupra ferestrei...
- Se potrivesc cel mai bine cand: doriti sa obtineti un efect vizual special: alungirea ferestrelor, de exemplu, sau cand doriti sa restabiliti proportiile intre ferestre aflate la inaltimi diferite, in aceeasi camera.
- Pentru transperante: daca folositi si perdele pe langa transperante, combinatia va arata perfect daca le prindeti pe amandoua de la aceeasi inaltime si daca draperia va acoperi marginile transperantei.
- Pentru jaluzele: acestea sunt ideale pentru ferestrele amplasate in nise sau in perete, asa ca urmati sfaturile corespunzatoare de mai sus; prindeti jaluzelele de la aceeasi inaltime la care este prinsa si draperia (zona de perete care s-ar vedea in cazul in care nu indepliniti aceasta regula va da ferestrei un aspect de ''neterminat'').
- Sfat: galeria poate fi montata la nivelul tavanului pentru a crea efectul de pereti si ferestre mai inalte. Nu prindeti draperiile, perdelele, jaluzelele sau transperantele la inaltimi diferite pentru fiecae fereastra din camera pentru ca se va crea un aspect neingrijt.