Copacii si florile in gradina

copaci si florile din gradinaCopacii care vor umbri gradina trebuie sa se armonizeze cu florile. Cele mai multe gradini nu sunt atat de mari incat sa trebuiasca sa se planteze copaci foarte inalti. In acest caz puteti sa plantati copaci mici sau mijlocii, dar trebuie sa tineti cont ca si acestia fac umbra. Exista flori si arbusti care nu au nevoie de foarte mult soare, ba chiar le place mai mult umbra.

 

Florile si unii arbusti care nu au nevoie de lumina directa a soarelui pot fi plantati direct sub copaci, la o distanta corespunzatoare unele de altele, pe cand alte plante care au nevoie de soare si nu pot fi plantate in acele locuri. Copacii care au dimensiuni nu prea mari si pot fi plantati in gradini mai mici sunt: artarul, ienuparul, betulaceele si salcamul galben.

 

Magnolia isi deschide petalele primavara, iar brandusa de primavara si narcisa la fel, asa ca daca sunt plantate langa copac, ii vor face concurenta inutila. Magnolia nu are foarte multe frunze si din aceasta cauza nu face umbra. Lalelele arata alaturi de scumpie extraordinar, in timp ce dalia aproape ca nici nu se observa in compania scumpiei, care are niste frunze foarte frumoase.

 

Langa copacii care stralucesc periodic prin culorile lor deosebite, e recomandat sa plantati flori care nu infloresc odata cu copacul. Alaturi de liliac e bine sa plantati flori de toamna si langa artar pe cele de vara, pentru ca artarul isi arata florile minunate toamna.

 

Copacii vesnic verzi asigura un fond linistit pentru florile din gradina, culoarea lor aducand viata in gradina si o imagine pitoreasca, dar in acelasi timp au si rol de protectie - acele uscate se folosesc la compost si la protejarea plantelor mai sensibile pe timpul iernii.

  

Nicoleta Oprea

februarie 2007

Gradinamea.ro