Covorul - culori, modele si forme

covoareModificarea formei unei incaperi, a ferestrelor, a peretilor sau chiar si a usilor este relativ complexa si necesita multe ore de munca. In schimb, un covor nou cu diferite modele, culori si forme este foarte usor de aranjat, reda spatiului accente individuale si ascunde defectele.

Neutru sau indraznet

Avand in vedere indicatiile producatorilor de covoare, culorile predominante sunt: albastru, gri, bej sau maro. Acestea pot fi combinate cu majoritatea stilurilor ale mobilei  sau a le tapetului. Cu toate acestea in comert putem gasi toate nuantele posibile: nuantele de rosu - portocaliu, dar si cele de maro puternic accentueaza caldura covorului, iar incaperea devine primitoare si confortabila.

Pe de alta parte, foarte multe persoane percep aceste culori drept culori "alarmante", care redau neliniste. Prin urmare sunt total nepotrivite pentru dormitor. Trebuie sa avem foarte mare grija atunci cand folosim aceste culori tari ( rosu aprins sau maro inchis ) in camere mici, deoarece ne dau impresia ca ne aflam intr-o "pestera" si ne simtim stramtorati. In astfel de cazuri nuantele pastelate reprezinta cea mai buna alegere. Culorile albastru si verde sunt neutre, reci, de aceea sunt potrivite pentru birouri, Sali de onferinta, etc. Pentru dormitor sunt recomandate tonurile care redau linistea si care ne relaxeaza, nuantele de albastru deschis fiind cea mai buna alegere.

Contrastele alb - negru se potrivesc foarte bine unui stil futurist de mobilier, in care elementele de sticla se "impletesc" foarte bine cu cele din metal. Bineinteles ca trebuie sa tineam seama si de cat de practice sunt nuantele deschise ale covoarelor. De exemplu, cele albe sunt foarte pretentioase si trebuie curatate foarte des, in schimb cele negre scot in evidenta foarte bine scamele.

Incaperi mici - modele mici

La fel ca in cazul tapetelor, dungile de pe covor lungesc din punct de vedere optic incaperea, pe cand cele transversale dau impresia ca apropie peretii. In principiu, covoarele inchise au rolul de a reduce dimensiunile unei camere, in timp ce nuantele deschise o maresc. De asemenea, un model mare de pe covor da senzatia unei incaperi mai mici. De aceea, pentru spatiile reduse sunt recomandate covoarele cu modele discrete.

Photo: obi.de

InCasa.ro