Realizarea si intretinerea covoarelor

Principalele procedee de tesere a covoarelor sunt:
- cu punct innodat (cel mai vechi procedeu); calitatea acestora depinde de calitatea lanii si de cat este de bine batut. Valoarea covorului este data mai ales de numarul de noduri pe dm patrat;
- cu punct tesut sau artizanal, tehnica ce presupune ca firele sa fie stranse si batute pe urzeala, si cu innodate;
- de masina, si sunt de mai multe tipuri: in serie mica sau mare, de dimensiuni standard cu texturi si aspect diferit, cu urzeala de in sau canepa.
 Covoarele pot fi tesute din:
- fire lungi de diferite grosimi, netezite, rasucite sau innodate, matasoase sau lanoase, de o singura culoare sau in treceri line de la o culoare la alta, cu desene geometrice sau abstracte, etc;
- fire scurte, pentru covoarele de tip mocheta, care variaza in grosime, culoare, textura si material.
 Covoarele pot fi confectionate din lana, in, iuta, bumbac sau fibre sintetice (acestea din urma sunt mai rezistente, usor de intretinut si au un aspect variat).
 Mocheta este preferata astazi de majoritatea oamenilor pentru ca ea se integreaza foarte bine in orice tip de interior, sunt rezistente si usor de intretinut.Caracteristica forte a mochetei este ca acopera, de cele mai multe ori, intreaga podea si creaza o izolare fonica (necesara mai ales pentru camerele situate la etaj).
 


Intretinerea covoarelor.

- curatarea de praf a covorului se poate face astfel: se intinde covorul cu fata in jos pe iarba (vara) sau pe zapada (iarna) si il batem pe deasupra cu un batator special - nu cu bete, pentru ca se poate rupe tesatura delicata;
- culorile covorului se pot improspata daca le frecam cu un tampon de bumbac imbibat cu o solutie de 3/5 apa si 2/5 terebentina.
- covoarele si cuverturile de plus se curata cu apa cu amoniac, calduta (1-2 linguri de amoniac la 1 litru de apa).
- NU se asaza covoarele pe parchetul inca umed sau proaspat ceruit;
- petele de grasime, daca nu sunt prea vechi, pot fi curatate acoperindu-se locul respectiv cu o bucata de hartie pe care o presam cu fierul de calcat bine incalzit. In cazul cand pata este veche, se inmoaie cu putin unt si apoi se freaca cu o carpa bine imbibata cu benzina. Daca pata rezista, se pudreaza cu talc sau bicarbonat de sodiu, punand dedesubtul covorului o carpa groasa pentru a absorbi grasimea.
- petele de cerneala din covor se absorb cu o bucata de sugativa, apoi se impregneaza locul patat cu lapte cald si se freaca cu o carpa moale. Se revine pana ce carpa nu se mai murdareste. Pentru curatarea covoarelor din fibre sintetice se foloseste alcool de 90 de grade (sau acetona).
- petele de bauturi alcoolice se scot cu o carpa imbibata in apa calda, in care s-a adaugat putin detergent. Se clateste cu apa calduta amestecata cu otet.
- petele de cafea, ceai sau cacao se scot cu o carpa inmuiata intr-un amestec de glicerina si apa calduta.