Culori calde si culori reci in gradina

            flori gradina

 

 

            Folosirea culorilor in gradina este foarte importanta pentru ca influenteaza enorm starea de spirit  a proprietarilor, dar si perceptia celorlati. Dupa cum se stie rosul, galbenul si portocaliul sunt considerate culori calde si cu siguranta vor atrage privirea oricui inducand o stare de optimism si vitalitate. Albastrul, movul si verdele, culori considerate reci au darul de a relaxa si linisti privitorul. Daca doriti o gradina in care sa meditati sau sa cititi atunci veti alege plante cu flori albe sau albastre.

 

            Daca gradina dumneavoastra este micuta atunci  va fi mai eficient pusa in evidenta prin folosirea culorilor reci. Albastrul sau alte culori mai reci vor oferi iluzia unui spatiu mai mare si mai generos, cu limite ce se pierd in verdele inconjurator. Dar la fel de bine puteti opta pentru culori calde, aprinse pentru a va pune in evidenta gradina.

 

            Sunt perfecte pentru crearea atmosferei de intimitate mai ales in spatiile mari care trebuie marcate prin puncte focale, plante colorate in galben sau portocaliu si evident in rosu, care sa atraga iremediabil privirea. Plantele cu flori de culoare aprinsa vor da impresia de apropiere fizica, desi poate sunt plantate cat mai departe in gradina. Vor functiona ca marcaje vizuale puternice mai ales daca incadreaza o alee sau o fantana.

 

            O alta teorie a culorilor este aceea a imbinarii perfecte a contrastelor, prin folosirea straturilor de flori de culoarea rece cu cele de culoare calda, prin cultivarea lor alternanta. Un maximum de contrast este oferit de folosirea culorilor galben si mov.

 

           Culorile neutre vor oferi o trecere graduala intre culori calde si reci. Sunt folosite pentru atenuarea impresiei estetice. Dar si culorile de baza cum este albul poate fi folosit in schemele monocromatice in functie de preferinta, exista gradini cu plante si flori exclusiv albe.

 

 

           Conteaza la fel de mult si culoarea frunzelor plantelor nu numai a florilor, pentru ca se plantele cu un colorit special al frunzelor sunt la fel de spectaculoase ca floarea in sine.

 

            Si toate celelalte accesorii folosite in gradina care pot deveni la un moment dat punct de atractie. Este bine sa fie colorate pentru a creea fie o unitate estetica desavarsita sau din contra sa devina elementul de contrast perfect pentru a evidentia o planta anume. Ghivece din piatra sau ceramica sau o banca, ba chiar si o alee facuta din caramida rosie pot contrasta  cu iarba si cu celelalte plante de culoare rece sau neutre.

 

www.gradinamea.ro

Iulie 2007