Clivia

CliviaClivia miniata este o planta foarte populara, cu frunze asemanatoare unei panglici, de culoare verde-inchis, stranse ca un evantai, din centrul caruia porneste inflorescenta cu o inaltime de 40-60 de cm, care apare incepand cu luna februarie. Aceasta este compusa din flori mari, de culoare rosu-portocaliu stralucitor, unicolore sau cu centru galben, in forma de crin, reunite cate 10-20 in forma de umbrela.
Aceasta specie trebuie protejata de excesul de soare din timpul verii. In aceasta perioada se uda abundent si se adauga ingrasaminte minerale solubile de doua-trei ori pe luna. Ghivecele se pot plasa vara in aer liber, dar numai in locuri semiumbrite.
In timpul iernii, Clivia reclama o perioada de repaus, care este absolut necesara pentru inflorire. Plantele se conserva la o temperatura mai scazuta, sub zece grade Celsius.
Pentru a-i asigura plantei o dezvoltare armonioasa este necesar ca aceasta sa fie cultivata in ghivece mici, si transplantata numai atunci cand radacinile ascunse ies la suprafata.
Inmultirea se face pri separarea drajonilor, care se dezvolta la baza plantei mama. Se pot inmulti si prin seminte, plantele obtinute inflorind dupa 4-5 ani.