Culorile definesc stilul gradinii

Culoarea gradiniiGradinile pot deveni, cu putina imaginatie si pricepere, o oaza bogata in care formele se ingemaneaza alaturi de culori vii, creand o ambianta plina de optimism. Multitudinea de accesorii destinate gradinilor, iazurile artificiale, piticii de gradina, aleile, peretii, plantele in sine, se pot imbina pentru a realiza efectul dorit si paleta coloristica potrivita personalitatii noastre. Rezultatul final poate fi o gradina exotica, una parfumata cu specific mediteranean, o gradina care sa ne aminteasca de vechii greci, sau de vilele romanilor, o gradina japoneza sau una mexicana. Putem obtine o gradina traditionala romaneasca sau o gradina englezeasca. Cum ne putem totusi decide ce anume dorim sa avem in preajma casei?

Culorile creeaza atmosfera potrivita

Culorile este stiut ca au capacitatea de a ne influenta starile de spirit. Culorile reci sunt asociate cu starile de calm, pe cand culorile calde, vii, sunt asociate cu activitatea. Un perete vopsit in albastru ne induce o stare de relaxare, nu acelasi lucru se poate spune insa despre unul colorat in rosu sau portocaliu. Combinatiile de culori si de anumite accesorii sunt cheia spre o atmosfera tipica, spre un stil specific. 

Mediterana
Caramizile, ghivecele, statuile albe, sunt accesoriile care ofera unui spatiu impresia de gradina mediteraneana. Ghivecele mari din teracota, sau chiar din plastic caramiziu, cu leandru, portocali, mandarini sau lamai, completeaza ansamblul. Printre acestea, pe marginea aleilor, plante aromatice, cum ar fi coriandrul, maghiranul, menta sau tufele de lavanda ofera parfumul specific unei gradini insorite de pe malul Mediteranei. O sursa de apa (un mic iaz, o fantana arteziana sau chiar o tasnitoare) completeaza cadrul sonor.

Spania si Mexicul
Peretii vopsiti in alb imaculat sunt elementul definitoriu. Terasele pavate cu gresie nesmaltuita pot fi acoperite cu bolte de vita de vie sau iedera. Pe langa pereti trandafirii cataratori pot fi ajutati sa se suie pe scarite de lemn.

Grecia
Ceramica alba si albastra, dispuse in mozaicuri, gardurile ornamentate, sunt tipice pentru acest stil. O amfora in mijlocul gazonului, incadrata de cativa bolovani de granit, este binevenita.

Japonia
Grija pentru detaliu, statui de mici dimensiuni, o terasa acoperita, cu podea de lemn, este destinata unui ceai relaxant in gardina. Apa si pietrele joaca si ele un ros esential in gradina japoneza.

Anglia
Mobila de gradina vopsita in verde, gazonul imnpecabil, spun totul despre o gradina victoriana. Plantele sunt dispuse in asa fel incat sa scoata in evidenta accesorile, grupurile statuare.