Cum racorim incaperile in timpul caniculei

ventilatorulAtunci cand canicula persita zile intregi incalzind si uscand tot ceea ce ii sta in cale, singurul lucru pe care ni-l dorim este sa ne ascundem intr-un loc racoros cu multa umbra. Daca incalzirea globala se va agrava, ne vom confrunta in cativa zeci de ani cu o clima exact ca cea de pe tarmurile Californiei in regiunile muntoase ale Elvetiei.

De fiecare data cand soarele isi revarsa razele fierbinti asupra acoperisurilor si a fatadelor cladirilor in interiorul locuintelor si in cel al birourilor atmosfera devine din ce in ce mai neplacuta.  Ne simtim ametiti, suntem inceti, ne scade motivatia si capacitatea de a ne face treaba asa cum trebui. Canicula ne afecteaza somnul, iar din acesta cauza suntem tot mai obositi si ajungem uneori sa ne simtim epuizati.

In aceste zile toride de vara creste si vanzarea produselor care racoresc intr-o anumita masura incaperea in care ne aflam: aparatele de aer conditionat. In cazul in care sunt mici, acestea se vor dovedi ineficiente. In plus, consumul de energie electrica va creste simtitor.

Important este ca locuinta sau cladirea in care ne aflam sa fie bine construita, deoarece in cazul in care canicula ajunge sa se instaleze in interior si va incalzi podeaua si peretii, cu greu o vom putea alunga.

Trucuri pentru “alungarea” caldurii din interiorul unei incaperi:

- mentineti ferestrele pe toata durata zilei perfect inchise; nu deschideti fereastra, chiar daca se face putin curent, deoarece aerul este cald si va incalzi toata casa.

- Ne putem bucura de aerul racoros incepand cu miezul noptii cand putem lasa ferestrele deschise pana in zorii zilei

- Nu cumparati aparate de aer conditionat, utilizati mai bine ventilatorul. Cel mai recomandat este cel aplicat direct pe tavan. Acesta este foarte raspandit si in tarile cu clima mediteraneana unde temperaturile sunt foarte ridicate. Redau acel sentiment de confort si de racoare fara a consuma curent electric.

- Temperatura unei cladiri tine si de aparaturile care se afla in ea si care merg aproape non stop. De aceea este bine ca atunci cand nu le folosim sa le scoatem din priza, deoarece chiar si in stand by ele sunt o mica sursa de caldura.

Sursa foto

A.V.
InCasa.ro