Cum sa intretinem uneltele de gradinarit

Fiecare gradinar amator are unelte de gradinarit din metal. Si stim foarte bine cat de repede se murdaresc de pamant sau rugina. Tocmai de aceea va oferim cateva sfaturi practice sa intretineti cat mai bine uneltele dumneavoastra, acestea parand noi si putand fi intrebuintate mai mult timp. Operatiunea de curatire nu dureaza foarte mult timp si nu este nici complicata, in schimb veti avea nevoie de cateva lucruri esentiale.

Primul pas pe care trebuie sa-l faceti in aceasta operatiune este sa gasiti si sa umpleti cu nisip uscat o galeata veche sau un ghiveci mai mare suficient de incapator pentru a depozita in el toate uneltele dumneavoastra de metal. Amestecati nisipul cu ulei de masina desi la fel de bun este si uleiul alimentar, vegetal, pana cand nisipul este bine imbibat. Cu ajutorul unui cutit sau lopatica inlaturati namolul intarit de pe unelte si mai ales de pe lama de metal, pregatind astfel uneltele inainte de a trece la urmatorul pas.

Urmatoarea etapa este sa introduceti fara teama in nisipul dinainte preparat in amestec cu ulei, toate uneltele care au parte metalica, adica lopeti, cazmale, greble, foarfece etc.         

Amplasati apoi galeata sau ghiveciul continand uneltele intr-un loc racoros uscat de preferinta, pentru a le pastra in siguranta pe timpul iernii. Nu va mai ramane decat sa lasati amestecul de nisip si ulei sa faca restul. Pentru uneltele din lemn va sfatuim sa le ungeti si pe ele cu ulei pentru a nu crapa sau pentru a nu se usca pe timpul iernii. Apoi asezati-le fara grija in depozitul de unelte pana la primavara.  

Dupa ce iarna a trecut si se apropie primavara aveti nevoie de unelte pentru a va remodela gradina. Deci nu trebuie decat sa le scoateti pe fiecare din galeata cu nisip in care au stat cateva luni bune si sa le lustruiti cu o carpa moale pentru a indeparta atat nisipul cat si uleiul. Veti ramane surprinsi cat de bine vor arata, aproape ca noi, fara rugina.

Daca nu ati tinut uneltele in galeata cu mixtura atunci primavara le puteti baga de cateva ori in amestec de nisip cu ulei si apoi sa le frecati bine pentru a indeparta resturile de pamant sau rugina. Mixtura de nisip si ulei poate fi folosita oricand, de cate ori aveti nevoie. Dupa ce le-ati curatat puteti agata uneltele la locul lor. Inainte de a le folosi verificati daca sunt indoite cozile de lemn, eventual inlocuiti-le cu unele noi, de asemenea verificati cuiele de fixare si daca s-au rupt sau au ruginit, schimbati-le si pe ele pentru a nu va trezi cu uneltele rupte in timp ce lucrati in gradina. Dupa fiecare utilizare curatati uneltele de pamant si pastrati-le intr-o ordine anume pentru a le gasi mai usor.

www.incasa.ro
14 februarie 2007

Altheate