Cum va puteti confectiona singuri rafturile de perete

rafturi de peretePractice, usor de instalat si, deseori, foarte decorative, rafturile va ofera spatiu util pentru asezarea diferitelor obiecte si sunt foarte usor de confectionat. Trebuie doar sa aveti grija ca rafturile si suporturile sa fie fixate la distante egale unele de altele, pastrand astfel orizontalitatea lor si echilibrul spatiului. Retineti, de asemenea, ca peretii laterali si cel posterior, ai nisei, fixeaza bine rafturile, astfel incat puteti aseza pe acestea si obiecte mai grele. Dimensiunea placilor folosite este variabila, in functie de adancimea rafturilor si de greutatea pe care o suporta.

Pentru a va confectiona singuri aceste rafturi de sustinere aveti nevoie de urmatoarele scule si materiale: creion, ruleta, nivela, ferastrau, burghiu, surubelnita, ciocan, PFL, placa de lemn, sipci din lemn, suruburi, dibluri de perete, cuie.

In prima faza trasati linii pe peretele pe care doriti sa instalati rafturile, folosind un creion si nivela cu bula de aer. Asezati apoi sipcile de suport pe liniile de ghidaj. Stabiliti cu precizie, de la inceput, pozitia rafturilor, deoarece nu le veti mai putea modifica ulterior. Taiati sipcile la dimensiunea necesara cu un ferestrau (folositi unul pentru taiere in unghi - pentru precizie), astfel incat imbinarile dintre sipci sa se potriveasca. Cu ajutorul burghiului perforati sipcile de lemn, la ambele capete.

Asezati sipcile scurte pe partile laterale ale nisei, in dreptul liniilor trasate cu creionul si verificati orizontalitatea lor cu ajutorul nivelei. Notati pozitia diblurilor (cu o sula) si perforati, dupa care introduceti diblurile si fixati sipcile cu suruburi, la locurile lor. Verificati, apoi, inaltimea la care sunt asezate sipcile pe peretele opus al nisei, pentru a corespunde una cu cealalta. Odata ce sunt asezate sipcile laterale, taiati niste sipci mai lungi pentru peretele posterior si fixati-le, urmand aceeasi procedura expusa anterior. Nu uitati sa verificati orizontalitatea, inainte de a le fixa permanent.

Urmeaza masurarea dimensiunii fiecarui raft separate. Se intampla destul de rar ca nisele sa aiba o forma patrata, de aceea este recomandat sa masurati cu atentie totul, pentru ca rafturile sa se potriveasca. In cazul in care colturile nisei nu sunt drepte, iar intre raft si perete raman spatii goale, folositi silicon sau material flexibil de umplutura pentru a le acoperi.

Dupa ce ati taiat rafturile din PFL, asezati-le pe suporturile de lemn. In cazul in care doriti sa le fixati mai bine, folositi cuie sau suruburi pe care sa le treceti prin raft si sipci.

In final fixati sipci subtiri in fata rafturilor, cu lungimea egala cu cea a acestora si latimea egala cu cea a sipcilor de support plus grosimea placii de PFL. Lemnul acopera partea din fata a rafturilor, conferindu-le un aspect ingrijit.

Corina Dovinca
InCasa.ro