Diferenta dintre un armoir si un dulap

O piesa de mobilier care a revenit la moda in zilele noastre este armoirul. Initial a fost confectionat in evul mediu si folosit exclusiv pentru a pastra armurile, de aici vine si numele de armoir. Acum a ajuns sa fie folosit in aproape orice camera. Indiferent daca este o antichitate reconditionata sau fabricat nou si mai modern, va ramane un spatiu de depozitare perfect pentru orice incepand cu lenjerie de pat si terminand cu electronice. In afara de spatiu cu rafturi, amplasate exclusiv in partea de jos, la armoir exista si un spatiu destul de mare special pentru a atarna hainele mari sau foarte lungi. Unele armoire nu au decat spatiu pentru a atarna haine. Toate au cate doua usi, mai putin cele folosite in bucatarie.

In zilele noastre valoarea unui armoir este data de esteticul sau decorativ dar si de functionalitatea lui.

 

 

            Bineinteles ca va intrebati atunci care este diferenta dintre un armoir si un dulap obisnuit pentru haine. In realitate nu este prea mare diferenta pentru ca amandoua au usi si contin o bara speciala pentru haine aranjate pe umerase. Totusi un armoir este un pic mai mare, mai incapator si cu siguranta mai decorativ, ornamental, in timp ce un dulap are o forma standard. Diferenta de denumire tine acum mai mult de preferintele de prezentare ale vanzatorului decat de altceva, mai ales ca in dictionar se specifica clar ca armoirul este un tip de dulap pentru pastratul hainelor.

 

            Dulapul modern a fost facut in secolul XX in Anglia pentru a satisface toate necesitatile unui gentleman. Acesta este impartit in doua spatii, unul compartimentat cu rafturi pentru diverse accesorii vestimentare, in timp ce cealata parte este destinata exclusiv hainelor mari si mai ales costumelor. Toata aceasta compartimentare este bine ascunsa in spatele unor usi masive glisante. Pretul a fost inca de la inceput unul mai mic decat al unui armoir. Evident s-a pierdut din frumusetea unui armoir dau functionalitatea este aceeasi.

            Acum, fie ca aveti un dulap modern sau un armoir de colectie, o antichitate minunata, le veti folosi in acelasi fel pe amandoua. Un astfel de spatiu de depozitare este absolut necesar aproape in fiecare camera a acasei.

            In continuare armoirul ramane o piesa de mobilier aparte tocmai prin decoratiunile pe care le are. Va fi cu siguranta punctul de atractie al oricarei incaperi. Sunt facute din lemn masiv tratat fie cu ceara sau pictat artistic. Multe au decoratiuni in lemn mai ales in partea superioara. De asemenea picioarele sunt foarte ornamentate. Usile sunt o adevarata dantelarie de lemn si culoare. Modelele mai nou se fac pe dimensiunile dorite pentru a se integra perfect in stilul dorit. In el puteti depozita nu numai haine ci si portelanuri, cristaluri sau piese electronice ca echipamentele audio si video. Unele au usa facuta din sticla simpla sau pictata manual, cele moderne au chiar oglinda atasata pe usa.

 

 

            Exista si mici armoire special confectionate pentru bijuterii. Sunt mult mai inalte pentru ca au picioare de lemn inalte si foarte multe sertarase.

 

 

 www.incasa.ro

11 april 2007

Altheate