Dovleceii

DovleceiSe cultiva pentru fructele tinere ce se folosesc la prepararea diferitelor mancaruri sau conserve.
Cultura dovleceilor este asemanatoare culturii timpurii a castravetilor.
Se seamana la inceputul lunii mai, la distanta de 1 m intre cuiburi pe rand si 0,7 m intre randuri.
La fiecare cuib se pun 4-5 seminte. Dupa rasarire se vor lasa numai 2 plante la cuib.
Lucrarile de ingrijire sunt asemanatoare cu cele de la cultura castravetilor, exceptand ciupitul, care nu este necesar la dovlecei.
Pentru obtinerea de productii timpurii, dovleceii se pot cultiva in cuiburi incalzite cu gunoi de grajd sau in cultura protejata cu folie de polietilena.
Cel mai raspandit soi de dovlecel la noi este asa-zisul "Fara vrej", soi timpuriu care da primele fructe de consum la 70-75 zile de la semanat.
Dovleceii au culoare alba-verzuie, marmorata, ca dimensiuni fiind mari si alungiti.