Fertilizarea terenurilor

 

Fertilizarea terenului este bine sa se faca folosind numai ingrasaminte organice, deoarece este mai sanatos si pentru dumneavoastra, cat si pentru clientii amatori de legume proaspete, care vor aprecia foarte mult acest lucru.

Solul care este bogat in substante hranitoare va da o recolta mai mare, iar legumele vor fi mult mai gustoase si mai bune calitativ. De aceea, daca detineti o gradina de legume trebuie sa o fertilizati in fiecare an.

Cel mai bun ingrasamant pentru sol este gunoiul de grajd putrezit, care se aplica de regula toamna, la pregatirea terenului. In functie de posibilitati, gunoiul se va aplica in primul rand la culturile de castraveti, vinete, varza, conopida, tomate, ardei, cartofi, dovlecei.

Un alt ingrasamant organic este mranita , aceasta obtinandu-se in amestec din gunoi de grajd foarte bine putrezit (vechi de 2-3 ani) si resturi vegetale descompuse. Aceasta se foloseste in cantitati mai mici, aplicandu-se in special la cuiburile vegetale, la plantare, insamantare sau la ingrasarea suplimentara.

Compostul se prepara foarte usor, din resturi vegetale, paie, frunze uscate, buruieni smulse la plivit, cenusa, resturi alimentare, etc. Toate acestea se asaza in gramada intr-un loc mai izolat. Coama gramezii va forma o scobitura pentru ca apa de ploaie sa se stranga acolo si sa patrunda in interior. In lipsa ploilor, gramada va trebui sa fie udata periodic cu apa sau cu urina de la animale.

Odata la 3 luni, gramada de compost se va intoarce si se va muta alaturi, straturile de sus se vor aseza la baza, iar cele de jos la coama. Dupa 2-3 ani se va obtine un ingrasamant foarte valoros din punct de vedere nutritiv, care se foloseste la fel ca mranita.