Flori de iarna

O gradina colorata pe durata intregului an este visul oricarui gradinar. Insa, culorile dispar din gradina odata cu venirea anotimpului rece, si asta pentru ca nu multi sunt cei care au auzit de florile de iarna. Si nu sunt putine plantele care infloresc in sezonul rece, indiferent de conditiile atmosferice sau de gradele de afara.

Una dintre aceste plante este Iasomia de iarna. Este o planta cataratoare cu tulpini puternice si flexibile, ce pot fi usor conduse pe zid, pe gard sau pe diverse suporturi. Iasomia de iarna face flori mici, in forma de steluta, de culoare galbena.

Florile se formeaza pe crengi inaintea frunzelor, de aceea planta mai este numita si iasomie nuda. Iasomia de iarna nu este o planta pretentioasa, din dimpotriva, creste in aproape orice conditii si este foarte rezistenta.

O alta planta care rezista foarte bine temperaturelor scazute ale iernii este Viburnum Bondantense Dawn. Florile sale de culoare roz, puternic parfumate, cresc in forma de bulgaras (de aici provine si denumirea mai putin oficiala de „bulgare de zapada"). Culoarea roz a florilor se mentine pe intreg sezonul rece, iar, odata cu apropierea primaverii, florile arbustului capata o nuanta de alb.

Un strop de culoare poate fi adaugat in gradina si prin plantarea tufelor de Skimmia Japonica. Florile acesteia de culoare rosiatica sunt foarte parfumate, apar la inceputul lunii noiembrie si rezista pana in martie. Unul dintre cei mai parfumati arbusti care infloresc iarna este Daphne bholua. Acest arbust este verde tot timpul anului. Florile sunt mici si seamana cu cele de cires, adica sunt alb cu roz.

Camellia este un alt arbust care poate “picta” gradina in culori de roz, alb, portocaliu sau crem pe timp de iarna. In functie de specie, inflorirea are loc in lunile octombrie-mai, cel mai adesea in ianuarie. In perioada de formare a bobocilor, dar si cand ei sunt aproape sa se deschida, nu trebuie sa schimbam locul plantei.

Un arbust deosebit, foarte potrivit unei gradini mici este Forsitia alba. Nu are nevoie de o ingrijire speciala deoarece este o planta foarte rezistenta. Putini au un astfel de arbust in gradina, insa cine il are, se poate bucura de frumusetea florilor albe, galbene si rozalii in sezonul rece.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro