Musetelul chel (Matricaria matricarioides)

musetelCalatorul musetel chel (Matricaria matricarioides)

Planta anuala, ce creste in jurul cailor ferate si al garilor, in orasele si satele din apropierea drumurilor de fier,  Matricaria matricarioides face parte din randul plantelor aromatice. Originara din America de Nord (zonele coastei Pacificului), aceasta specie de musetel se diferentiaza fata de rudele sale apropiate printr-o trasatura distincta: capitulelor sale le lipsesc cu desavarsire florile marginale.
 
Musetelul chel, asa cum este denumit popular, a ajuns treptat in Europa, fiind semnalat pentru prima oara in anul 1852, langa Berlin. Dupa 37 de ani este prezent in Oravita, fiind citat de catre Borbas, peste alti patru ani la Anina si mai apoi in Targu Mures. De aici, planta a pornit catre Brasov, drum care a durat aproape cinci ani, fiind pomenita de catre Moesz, care o numeste "buruiana".

Caracteristici:
Tulpina  - erecta, ramificata, neteda, verde, cu inaltimea cuprinsa intre 5 si 40 cm.
Frunzele - alternative, penate se divid in segmente inguste, cu lungimea de 1 pana la 5 cm, verzi si aromatice.
Florile - au capetele terminale in forma de disc galben sau verde; uneori aceste discuri sunt inconjurate de mici petale albe, prevazute cu bractee involucre (funzulitele verzi aflate la baza florilor).
Fructele - argintii, achene (fruct uscat, care nu se deschide la coacere, avand, de regula, o singura samanta), 2-4 mm.
Radacina - cu mici ramificatii.

Musetelul chel, ca si rudele sale, este folosit ca planta medicinala, cel mai des pentru prepararea infuziilor. Pentru aceasta, planta poate fi folosita atat in stare proaspata, cat si uscata. In vederea uscarii, musetelul este cules vara. Femeile din triburile indiene foloseau Matricaria matricarioides pentru prepararea parfumurilor.

Photo: missouriplants.com

Corina Dovinca
InCasa.ro