Flori rosii pentru o gradina plina de pasiune

Culorile sunt foarte importante, fie ca le folosim pentru vestimentatie, pentru amenajarea interiorului sau in gradina. Cu totii stim sau avem cateva notiuni despre semnificatia fiecarei culori in parte: albastrul e o culoare care calmeaza, verdele revigoreaza si relaxeaza, galbenul ne face mai optimisti, rosul emana energie si pasiune, etc. Asadar, persoanele care doresc sa isi amenajeze gradina in functie de culorile florilor, pot opta pentru varianta care li se potriveste cel mai bine. 

Desi majoritatea celor care isi amenajeaza gradina aleg o paleta multicolora, interesante sunt si gradinile in care se regasesc numai 1-2 culori principale.

Rosul, de exemplu, este o culoare energizanta care va arata bine in orice gradina si in functie de celelalte culori langa care o veti aseza va da efecte diferite. Ideal este sa creati un strat de flori rosii inconjurate de iarba sau arbusti mici, fara flori - rosu si verde sunt culori complementare. Florile rosii se mai pot aseza in combinatii cu plante cu foliaj sau flori argintii sau albe.

   carciumareasa, o florare rosie pt o gradina deosebita

Plantele cu flori de culoare rosu inchis, maroniu sau rosu-ruginiu se potrvesc langa unele de culoare purpurie sau ciocolatie. Astfel de combinatii dau impresia de perspectiva.

Flori rosii pentru gradina:
Carciumareasa (Zinnia elegans)
Planta anuala cu flori bogate, foarte frumoase, care infloreste incepand cu luna iunie pana toamna tarziu. Se planteaza la soare, in pamant fertil si usor drenabil; se uda regulat.

Mac (Papaver somniferum)
Semintele se presara pe gazon, sau in bordurile cu flori, la soare. Nu este pretentios in ceea ce priveste calitatea solului si este rezistent la seceta. In plus fata de rosul lor electrizant, macii sunt flori care atrag fluturii.

Garofita (Dianthus deltoides)
Planta anuala din familia garoafelor, care atrage fluturii. Se poate planta si la soare, insa pamantul trebuie sa fie usor drenabil, pentru ca nu suporta sa aiba radacinile in sol mereu umed.

Combinatii cu flori rosii:
Lalea rosie cu zambila motata (Muscari spp.)
- rosul se potriveste de minune cu albastrul-violet al acestei zambile ciudate; combinatia este des intalnita in gradinile de primavara.

Lobelia si salvia
Se planteaza intr-un loc partial insorit, pentru ca lobelia nu suporta soarele direct. Dupa ce s-au trecut, florile de salvie se rup.

23.04.2007
Lavinia Rorich
Gradinamea.ro