Cultivarea legumelor in sera

sera (a)

sera (b)

Alegerea locului
Locul ideal pentru construirea unei sere este unul in care lumina sa aiba intensitate mare, temperaturi moderate si umiditate scazuta pe perioada iernii. Existenta utilitatilor in imediata apropiere va reduce costurile initiale. Evitati sa construiti sera langa case sau copaci care fac umbra, desi acestea pot avea rol de bariera naturala impotriva frigului si vantului.

Daca veti folosi chiar solul din gradina pentru cultivarea legumelor, este recomandabil sa alegeti un loc din curte care sa aiba pamant usor drenabil. Cel mai portivit este pamantul nisipos. De asemenea, o sursa de apa este foarte importanta. Concentratiile mari de sare din apa sau pamant reduc semnificativ recoltele. In situatiile in care pamantul existent nu e bun, gradinarii ar trebui sa aduca pamant din alta parte sau sa cultive numai acele legume care s-ar adapta la conditiile respective.

Constructia serei
Cand va ganditi la design-ul serei, exista trei factori de importanta majora pe care trebuie sa ii aveti in vedere: rezistenta, gradul de iluminare naturala si costurile. Rezistenta se refera la zapada si vant. Pantele acoperisului trebuie sa fie la cel putin 28 iar aerul cald din sera trebuie sa previna acumularea de zapada pe acoperis. Colturile serei si acoperisul trebuie intarite cu grinde - asta le va face destul de rezistente pentru a rezista la vant, mai ales primavara. De asemenea, grindele acoperisului trebuie sa sustina si vitele de castraveti. Pentru serele permanente e de preferat sa aveti o temelie de ciment, iar usa trebuie sa fie mare.

Fara a sacrifica rezistenta si siguranta serei, elementele de structura trebuie mentinute la minim, pentru a face loc unei cantitati cat mai mari de lumina. Materialele peretilor si acoperisului trebuie sa fie transparente. De asemenea, firele electrice, sistemele de irigatie si tevile de incalzire trebuie mentinute la minim. Structurile de suport trebuie vopsite cu vopsea de culoare deschisa, pentru a reflecta cat mai multa lumina.

Cele mai multe plantelor crescute in sera au nevoie de lumina cu lungimea de unda intre 400 si 700 nanometrii - aceasta lungime de unda este numita radiatie activa din punct de vedere fotosintetic. Majoritatea materialelor de constructie pentru sere lasa sa treaca lumina cu aceste caracteristici. Polietilena si fibra de sticla tind sa imprastie lumina, in timp ce acrilul si policarbonul lasa radiatiile sa treaca. Lumina difuza sau directa e benefica fiecarei plante de sera pentru ca reduce excesul de lumina pentru partea superioara a frunzei si cresc gradul de lumina reflectata pe partea inferioara a acestora.

Serele cu pereti de plastic au cateva avantaje fata de cele de sticla, cel principal fiind legat de costuri. De asemenea, plasticul se adapteaza mai usor diferitelor modele de sere, e usor, relativ usor de montat si in general rezistent.

sera (c)

Tipuri de materiale de constructie pentru sere
- Acrilul este rezistent la intemperiile vremii, nu se sparge usor si este foarte transparent. Rata de absorbtie a radiatiilor este mai mare decat la sticla; folia dubla de acril transmite aproape 83% din lumina si reduce cantitatea de caldura pierduta la numai 20-40%. Materialul nu se ingalbeneste. Dezavantajul este ca este ca poate lua foc, este scump si se zgarie foarte usor.
- Policarbonul rezista mai bine la impact si este mai flexibil, mai usor si mai ieftin decat acrilul. Foliile duble de policarbon transmit in jur de 75-80% din lumina si reduc pierderea de caldura la 40%. Materialul se zgarie usor, are o rata mare de contractie si in aproximativ un an incepe sa se ingalbeneasca si sa isi piarda din transparenta.
- Panourile de poliester cu fibra de sticla sunt durabile, arata bine si au un pret moderat. In comparatie cu panourile de sticla sunt mai rezistente la impact si transmit un pic mai putina lumina; in timp se ingalbenesc.
- panourile de polietilena sunt foarte ieftine dar nu pot fi folosite decat temporar, nu arata foarte bine si trebuie intretinute cu mai multa atentie decat celelalte. Este distrus foarte repede de razele ultraviolete ale soarelui; daca e tratat cu substante speciale dureaza cu 12-24 de luni mai mult decat cele netratate.
- polivinilul are o rata foarte mare de emitere a radiatiilor si de aceea cresc temperatura in sera pe perioada noptii. Este mai scump decat polietilena si tinde sa acumuleze praf.

Controlul temperaturii
Acest aspect este foarte important in sera, atat pentru dezvoltarea vegetativa, cat a fructelor. Pentru a determina nivelul de caldura necesar, mai intai trebuie sa stiti temperaturile minime de care are nevoie fiecare cultura in parte, temperatura minima din exteriorul serei si suprafata serei. Vantul si asezarea serei influenteaza pierderea de caldura.

Si racirea este la fel de importanta. Racirea prin evaporare este o metoda eficienta si economica de a scadea temperatura din sera. O ventilatie corespunzatoare este importanta nu numai pentru controlul temperaturii cat si pentru inlocuirea cantitatii de dioxid de carbon si controlul umiditatii. O umiditate peste 90% duce la aparitia unor boli la plante. Cel mai des sunt folosite ventilatoare pe acoperis pentru serele din panouri de plastic si cele laterale pentru ventilatie si racire. Ventilatoarele trebuie instalate cat mai sus posibil pe perete. Primavara tarziu sau vara devreme este posibil sa fie nevoie sa umbriti sera, daca temperaturile urca prea mult.

Incalzirea, racirea si ventilatia trebuie sa fie asigurate de sisteme automate pentru a asigura conditiile perfecte si pentru a usura munca.

Solul
Cel mai usor mod de a porni cultivare legumelor in sera este folosirea pamantului din apropiere, cu conditia sa fie usor drenabil. Calitatea pamantului poate fi imbunatatita daca seadauga balegar sau compost, inante de fumigare. Pamantul trebuie fumigat sau sterilizat cu abur cu cel putin doua saptamani inainte de plantarea legumelor. Daca este sterilizat cu abur, mentineti o temperatura de 82C timp de cel putin 4 ore. Evitati cultivarea adanca dupa sterilizare pentru a preveni reintroducerea semintelor de buruieni si a organismelor daunatoare de sub nivelul la care a patruns sterilizarea.

Inainte de plantare e bine sa testati calitatea pamantului pentru a determina cantitatea de fertilizator care trebuie aplicata fiecarei recolte. Toate substantele fertilizatoare cu fosfor si potasiu trebuie aplicate inainte de plantare si incorporate direct in pamant. Fertilizatoarele cu nitrogen se aplica in etape: o parte inainte de plantare si restul intimpul perioadei de dezvoltare. Alte substante fertilizatoare secundare se aplica numai cand e necesar.

Cultivarea hidroponica
Presupune cultivarea legumelor in sera, in nisip, pietris sau amestecuri fara pamant, in pungi, tuburi, cazi, budoane, vase arangate in asa fel incat sa permita circulatia unei substante nutritive necesara pentru cresterea plantelor. Spre deosebire de culturile traditionale, cele hidroponice au nevoie de ingrijire foarte atenta. Desi exista sisteme automate de fertilizare si irigare, aceste atrebuie monitorizate permanent. Cultivatorii trebuie sa aiba cunostinte foarte aprofundate despre caracteristicile plantei, balanta substantelor nutrivive si despre fiziologia plantei. Metoda hidroponica permite cultura legumelor in sera, inzone in care pamantul nu este destul de bogat.

Legume potrivite pentru cultivarea in sera
Rosiile sunt legumele cele mai mult cultivate in sere, urmate de castraveti. Ambele se pot cultiva in afara sezonului (toamna, iarna si primavara). Alte legume sunt vanata, ardeii rosii, si ierburi precum patrunjelul.

Dioxidul de carbon
S-a descoperit ca marirea cantitatii de dioxid de carbon in sera creste semnificativ recoltele de rosii sau alte legume. Surplusul de dioxid de carbon este cel mai eficient atunci cand sera a fost inchisa mai multe zile la rand, fara sistemul de ventilatie pornit.

Managementul integrat al daunatorilor
Este o abordare holista asupra controlului daunatorilor care nu include folosirea pesticidelor in sera. Mai degraba, pesticidele sunt folosite in combinatie cu metode de control natural, mecanic si biologic al culturilor. Utilizarea scazuta a pesticidelor in schimbul taierilor mai eficiente reduc nu numai efectele adverse ale chimicalelor asupra oamenilor si mediului, dar si sansele ca daunatorii sa se adapteze la ele.