Florile salbatice din gradina de vara

In general primavara este timpul propice pentru a planta flori salbatice aduse din padure. Daca sunt luate plantele din pamant imediat ce zapada s-a topit si transplantate in gradina noastra, acestea vor inflori toata vara intr-o paleta coloristica inedita mai ales la umbra binefacatoare a copacilor.

Va prezentam in continuare cateva trucuri pentru a a aclimatiza aceste plante. Vor avea succes in procesul de transplantare toate plantele cu flori care sunt specifice zonei. Nu incercati sa fortati natura si sa introduceti plante cu necesitati diferite de mediul natural in care este amplasata gradina dumneavoastra. Cautati plante native care cresc deja in zonele umbroase sau in padurile din apropiere. Puteti cere sfatul unui botanist sau gradinar cu experienta pentru a le indentifica corect.

Dicentra cucullaria

     

flux

Pentru ca in general florile de padure au perioada de maxima inflorire in primavara, incercati sa le combinati cu plante care infloresc mai tarziu pana in vara, cum ar fi crinul de padure, lobelia albastra sau asterul.

Pentru a le transplanta trebuie sa pregatiti bine terenul adica sa realizati o mixtura de pamant bogata in apa si spongioasa. Nu trebuie uitat compostul adica frunzele uscate si muschiul. Adancimea solului trebuie sa fie de 20cm.

 Lasati natura sa va invete cum sa creati designul salbatic al gradinii. Nu uitati ca in natura plantele cresc pe mai multe niveluri si etape. Cateva tufe de mure sau fragute sunt o bucurie pentru toti, mai ales pentru copii. Pentru a nu va deranja foarte mult alegeti sa le plantati pe marginea gradinii, pe langa gard sau zid, usor umbrite de tufe sau copaci. Plantati cel putin trei plante din aceeasi specie si lasati-le suficient spatiu sa se inmulteasca.

Pentru a crea si mai mult senzatia de salbatic si aspectul de padure, amplasati pe alocuri si bolovani sau pietre intr-o maniera artistica. Puteti crea o mica potecuta din piatra pentru a accede mai usor la diversele plante din gradina.

 O data ce ati organizat gradina salbatica trebuie sa o lasati sa se dezvolte singura. O puteti ajuta prin udare in primele doua saptamani doar daca vremea e prea secetoasa. In rest compostul va mentine umiditatea optima a solului.

In fiecare toamna permiteti acestor plante sa se usuce pentru ca frunzele lor sa devina compost si sa le protejeze peste iarna si sa le hraneasca in primavara cand vot inflori din nou.

clopotel roz

     

clopotel de padure

In continuare va oferim o lista cu cateva flori salbatice care pot fi aduse fara probleme in gradina dumneavoastra. Violetele sunt cele mai raspandite plante salbatice care se adapteaza foarte repede. Acestea pot avea flori albastre, galbene si albe. Interesanta este si Arisaema triphyllum. Asarum canadense cu florile ei maronii creaza un contrast ciudat, Polygonatum biflorum, Phlox divaricata sau fluxul albastru, Dicentra cucullaria, Mertensia virginica sau clopotelul de padure, Aquilegia caerulea sau columbina albastra, Podophyllum peltatum , orhideele salbatice sau Orchis spectabilis sunt variante de plante salbatice pentru gradina, desi cele din urma sunt mai pretentioase si nu suporta intotdeauna transplantarea.

www.incasa.ro

Altheate

20 sept 2007