Hydrilla verticillata - planta melomana

hydrilliaMembra a familiei Hydrocharitaceae, Hydrilla este o planta acvatica, inrudita indeaproape cu ciuma apei (Elodea cabadensis, originara din Washington) si cu sarmulita (Egeria densa, originara din America de Sud). Aceasta specie poate fi intalnita atat in apele reci, cat si in cele calde, din Asia, Europa, Afica si Australia, avand o distributie difuza.

Rizomii au o nuanta alburie, aproape galbena si cresc in straturi, pe fundul apei, la o adancime de pana la 2 m. Lujerii plantei cresc in lungime intre 1 si 2 m., iar frunzele, dintate pe margini, sunt dispuse in spirale. Pe fiecare lujer in parte se gasesc intre doua si opt frunze; fiecare masoara intre 5 si 20 mm. in lungime si de la 0.7 la 2 mm. in latime. Acestea prezinta celule transparente, ceea ce le-a permis cercetatorilor efectuarea unor experiente, cu rezultate impresionante. Acestia au asezat la microscop o frunza care a ramas legata de planta. Datorita transparentei peretelui celular s-a putut urmari cu usurinta deplasarea graunciorilor de clorofila. Cercetatorii indieni Sing si Ponniah au descoperit ca, oferind zilnic planelor un concert matinal de 25 de minute, miscarile din protoplasma celulei se accentueaza, iar dupa terminarea auditiei, acestea inceteaza.

Plantele prezinta organe reproductive de ambele sexe, aceeasi planta producand atat flori feminine, cat si masculine. Acestea sunt rare, mici, transparente cu dungi rosii, formate din trei sepale si trei petale, ultimele avand o lungime de 3 pana la 5 mm.

Corina Dovinca
InCasa.ro