Garcinia Mangostana

Mangostanul este considerat un superfruct avand toate calitatile posibile, gust, miros,  nutrienti, continut bogat de nutrienti si antioxidanti. Este un fruct pretuit si cautat.


Mangostanul este originar din zonele sud-estice ale Asiei, dar se cultiva si in Australia, Brazilia,  America Centrala, Hawaii ºi alte regiuni tropicale. Mangostanul este cultivat si in Africa centrala, in special in Congo, unde este o delicatesa populara. Este un copac tropical care are nevoie de temperaturi mai mari de 4 grade Celsius.

        

Se consuma sub forma de suc sau piure. Se gaseste in magazine si conservat sau congelat. 


Inainte de coacere, coaja fructului este fibroasa si tare, dar devine moale si usor de indepartat imediat ce fructul s-a copt.


Fructele uscate de mangostan sunt utilizate in medicina. Pentru afectiunile pielii se foloseste pasta de mangostan. Decoctul de magostan este folosit pentru tratarea problemelor digestive. Este cunoscut pentru efectul astringent asupra pielii.

Mangostanul este bogat in antioxidanti si are proprietati antivirale si chiar anticancerigene. Se pare ca fructul are si efecte benefice asupra aparatului circulator. Stimuleaza sistemul imunitar. Are de asemenea  proprietati antihistaminice.

Este fructul perfect pentru curele de slabire pentru ca da senzatia de satietate, ajuta la controlul greutatii corporale, regleaza nivelul lipidelor si glucidelor din sange.


De asemenea contribuie la mentinerea sanatatii vederii.

Denumiri ale fructului in alte limbi:

Spaniola - mangostán, mangostín
Franceza - mangoustan, mangostanier, mangouste, mangostier
Indonesia - manggis
Filipineza - manggustan, manggis
Cambodia - mongkhut
Laos - mangkhud
Thailandeza - mangkhut
Vietnameza - cay mang cut
Portugheza - mangostao
Malaya - mesetor, semetah, sementah


www.incasa.ro

Altheate
09 ian 2008