Ghivecele - elemente decorative suplimentare

GhivecePlantele ornamentale sunt nelipsite dintr-un decor care se vrea proaspat, relaxant si plin de vitalitate. Rolul acestora este esential in crearea unei atmosphere placute, insa nu trebuie sa neglijati nici accesoriile folosite la prezentarea lor. Alese adecvat, ghivecele contribuie i ele la conturarea unei anumite estetici a spatiului, punand plantele in valoare si accentuand functia decorativa a acestora. Alegerea celor mai potrivite ghivece depinde de preferintele personale, insa, nu uitati sa tineti cont de o regula simpla: intotdeuna dimensiunea ghiveciului trebuie corelata cu marimea plantei la maturitate.

 

Ghivecele din ceramica, obtinute prin prelucrare manuala, disponibile in multiple variante, de la tonurile calde de pamant ars la nuantele tari ale curcubeului, simple sau cu modele in relief, cu forme dintre cele mai diverse, acestea ofera plantelor o buna aerisire si prezinta avantajul unui aspect placut. Dezavantajul este acela ca se curata foarte greu si se sparg usor.

 

Ghivecele din plastic, cele mai utilizate, datorita faptului ca sunt practice, usoare, prezinta forme variate i sunt disponibile la preturi scazute. Cu toate acestea, nici in ceea ce priveste partea functionala si nici la capitolul estetic, ghivecele din plastic nu stau tocmai bine. Spre deosebire de cele din ceramica, nu permit evaporarea apei, astfel incat va puteti confrunta cu probleme de umiditate, care afecteaza viata plantelor.

 

Vase cu rezervor pentru apa - recomandate celor pentru care udatul florilor este o corvoada. La acest tip de ghiveci apa se scurge lent din rezervorul cu care este prevazut in pamantul din interior, astfel incat radacinile o pot absorbi oricand are planta nevoie. Sunt prevazute de un indicator al nivelului apei, cu ajutorul caruia va puteti da seama de cantitatea de lichid existenta.

 

Jardinierele foarte utile in cazul in care doriti sa combinati mai multe plante, in vederea obtinerii unui efect estetic deosebit, sunt disponibile in variante simple din plastic, lemn, ceramica sau fier si pot fi prevazute cu rotile. Dimensiunile sunt variate, de la 25 la 100 cm.

 

Ghivecele din lemn, confectionate din esente tari de salcam sau de brad, prezinta avantajul estetic, fiind foarte placute ca aspect si potrivite oricarui tip de plante.

 

Cosuletele suspendate, prezente in modele variate, care satisfac toate gusturile si corespund unor stiluri diferite: rustic, romantic, elegant etc., sunt din ce in ce mai cautate. Acestea sunt utilizate indeosebi in cazul plantelor care au tendinta de a se revarsa: Pelargonium peltatum sau Gynura aurantiaca. Inaltimea la care le plasati trebuie sa fie accesibila, iar pentru a le suspenda aveti nevoie de o sfoara rezistenta sau de un lant prevazut cu un carlig ori cu o clama metalica, fixata solid in structura de sustinere (tavan, perete).

 

Ciuberele, confectionate din lemn, sunt recomandate in cazul plantelor mari, voluminoase, care au nevoie de mai mult pamant si spatiu pentru a se dezvolta armonios.

 

Daca sunteti o fire neconventionala puteti improviza, creand aranjamente spectaculoase, cu ajutorul imaginatiei si a obiectelor casnice. Astfel puteti planta florile intr-o cafetira, frapiera, felinar sau stropitoare sau va puteti creea o jardiniera intr-un cos de rachita sau intr-o valiza veche.  

 

www.incasa.ro